Марсоходът Кюриосити откри следи от живот на Червената планета

марсоход

Последната мисия на марсохода Кюриосити е регистрирала изпускане на метан, а този газ е отпадъчен продукт единствено от живи организми и по тази логика астрофизиците от НАСА смятат, че откритието в доказателство за живот на Марс.

Метанът на Земята се отделя само от живи организми и тъй като нашата планета има сходни характеристики с Марс, се разглежда теорията, че на съседната от нас планета също има живот.

Метановите пари се появяват и изчезват, посочват учените от Американската космическа агенция.

Засега е рано да се правят категорични заключения, но фактът, че количеството на метан не е постоянно, а непрекъснато се променя, ни кара да мислим, че той се отделя от живи същества, твърдят НАСА.

Предстои пробите от Кюриосити да бъдат анализирани, за да се докаже с точност неговия произход.

марс

Откакто се движи по повърхността на Марс, Кюриосити е заснел е минерална структура, която може да се оформи единствено от вода. Това според учените показва, че някога на текла вода.

Според специалистите теренът, който в момента се изследва от Кюриосити, някого е бил огромно езеро, а наблюдения в подножието на планината Шарп преди време разкриха, че преди 2 милиарда години Червената планета е била пълна с езера.

Освен това откритите наслоявания с глина са на по-малка възраст от очакваното, допълва Гроцингър. Това означава, че прозорецът от време, през който Марс е могъл да поддържа живот, е по-голям от предвиденото.

Но за да се уверят учените в теорията за живот на Марс, е нужно да се използват още различни методи за изучаване на органичната материя в скалите на планетата.

Задачата е трудна и ще отнеме години, а в крайна сметка може да се окаже, че следите от живи организми са дело на астероид или комета, която се е разбила в Червената планета.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати