Намериха най-голямото златно съкровище от епохата на викингите

Викингско съкровище

Най-голямото викингско съкровище в било намерено в Дания от трима любители археолози. Откритите артефакти са създавани през X век и са намерени в южната част на полуостров Ютланд.

Тимът на аматьорите се нарича Team Rainbow Power и благодарение на своя усет и знания стигат до феноменална находка от 6 златни златни гривни, 1 сребърна гривна с общо тегло от 1 килограм.

Археолозите са използвали метални детектори и са изследвали района, където е била открита златна верига от епохата на викингите през 1911 година.

Експертите определят находката като уникална, тъй като повечето артефакти, свързани с викингите, са метални и в редки случаи сребърни. До момента златно в подобно количество не бе свързвано с тях.

Викинги

Предстоят пълни проучвания на златното съкровище, за да се установи повече за неговия произход.

Специалистите от Националния музей в Дания смятат, че най-вероятно златото се е носило от викингски вожд и неговите приближени, които са били възнаградени със златна гривна за своята вярност.

По-стари изследвания доказаха, че викингите не са били мародери и изнасилвачи, каквито ги описват повечето исторически източници.

Проучване на Оксфордския университет и организацията Уелкъм Тръст, които анализираха ДНК на жители от Великобритания и Северна Ирландия, доказаха, че древното племе не са притеснявали жените от Севера, макар и да са плячкосвали домовете им.

Анализите показаха липсата на викингски ген при британците и хората от Северна Ирландия, което разби мита, че викингите са изнасилвали жените в териториите, които са владеели.

Древното племе, което е владеело архипелага Оркни – част от днешна Норвегия, между 875 и 1472 година имат заслуга за 25% от настоящия генофонд на това място.

Викингските мъже са били семеен тип и навсякъде били със своите жени.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати