Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Изобретения и Открития»Необичайни открития на НАСА, които ще ви изненадат

Необичайни открития на НАСА, които ще ви изненадат

НАСА

Изследванията в НАСА далеч не са свързани само с Космоса – много от техните открития са вдъхновени от желанието на учените да се улесни животът на космонавтите. По-късно много от тези открития влизат в масова употреба и се оказват полезни не само за космонавтите.

Адаптирано бебешко мляко

Проведено е изследване през 80-те години на миналия век, с което от НАСА проверили дали могат да ползват микроводораслите за хранителен запас при дълги мисии. Резултатът от изследванията е създаването на добавка, която е включена в състава на адаптираното мляко. Нарича се Formulaid и е от изключителна важност за зрителното здраве и менталното развитие на бебето, твърдят от агенцията.

Обувки за спортисти

Маратонки

Когато учените прилагат гумата за каските на астронавтите, им хрумва идеята, че тя може да бъде използвана и за техните обувки. Тази техника довежда и до създаването на амортисьори, които се поставят на дъното на обувките – те се използват най-вече в маратонките на атлетите.

Камерите на мобилните телефони

Мобилните телефони все повече се превръщат в компактни фотоапарати, отколкото в апарати за провеждане на разговори. Заслугата, както се досещате, е отново на НАСА – идеята на учените била да снабдят космонавтите с леки камери, с които да могат да правят снимки в Космоса с високо качество. Целта на снимките е да се оборят всякакъв вид конспиративни теории за постиженията на космонавтите.

Устойчиви на надраскване очила

Необичайни открития на НАСА, които ще ви изненадат

Когато през 1972 година се появяват пластмасовите лещи, става ясно, че те са доста меки и са предразположени към надраскване. Затова и учени от НАСА, които са работели с пластмаса за каските на астронавтите, създали технология, която да решава проблема – оттам се появяват и устойчивите от надрасквания очила.

Филтрите за вода

Една от основните задачи на учените през 70-те години била да намерят начин всички космонавти в орбита да имат чиста вода. Заради това решили да използват филтри, които днес присъстват в почти всеки дом.

Мемори пяната

Тя е изключително популярна през последните години. Тя е създадена отново от учени на НАСА през 60-те години – направена е с цел командният център и космонавтите да могат да се върнат безопасно към Земята.

Компютърна мишка

Компютърна Мишка

Компютърната мишка е била улеснение за самите учени от НАСА. Днес, обаче, тя е незаменимо устройство към компютъра.

Други интересни изобретения на учените са акумулаторните инструменти, детекторите за дим, както и технологиите, които предотвратяват замръзването на самолетите.

От НАСА са изработили още и сателитите, които ни позволяват да комуникираме помежду си, независимо от разстоянието, което ни дели.

Учените са дали и изключително важни и ценни изобретения на медицината – едно от тях методът за изследване на кръвоносните съдове.

Други полезни за медицината творения са ядрено-магнитният резонанс и дори изкуствените крайници.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest