sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Гръцка Митология: Легендата за Пегас

Гръцка Митология: Легендата за Пегас

Гръцка Митология: Легендата за Пегас

Пегас е красивият кон с криле от гръцката митология. Той е бял жребец, за когото гърците вярвали, че носи мълнии и други оръдия на Зевс. Пегас е много почитан и според гръцката митология е участвал в много древни битки. Хвърлете поглед на неговата история.

Раждането на Пегас

Гърците вярват, че богът на морето - Посейдон се влюбил в Медуза, пазителка на храма на Атина. Веднъж Посейдон съблазнил Медуза в храма, а Атина като разбрала какво се е случило, се ядосала и за да накаже Посейдон проклела Медуза, да се превърне в чудовище с отвратително лице и със змии вместо коса. Според проклятието всеки, който погледнел лицето ѝ, щял да се превърне в камък. Медуза била наказана да живее на изолирания горгонов остров.

Според гръцката митология Пегас е изскочил от кръвта на Медуза, когато Персеус - син на Зевс и Даная, я убива. От горгоновия остров Пегас отлита на планината Хеликон и за него започват да се грижат деветте музи. Този крилат кон е едно от най-красивите създания, които някога са виждали древните гърци.

Легендата за Пегас

Много години по-късно, Атина намира Пегас и го подарява на гръцкия герой - Белерофон, като му дава и златни юзди, за да може да опитоми жребеца. Веднъж, когато Пегас пасял около бреговете на един поток, Белерофон метнал юздата върху него и след като го опитомил двамата станали неразделни приятели и яздели над седемте планини и морета.

Пегас бил по-бърз и от вятъра благодарение на него Белерофон успял да победи Химера, чудовището с три глави. Успехите обаче направили Белерофон арогантен и той решил, че трябва да стигне и до планината Олимп, домът на боговете.

Зевс, царят на боговете, наказал Белерофон да падне от седлото. Пегас обаче бил приет добре и станал любимият кон на Зевс, който го използвал, за да му носи оръжията.

Гръцка Митология: Легендата за Пегас

Пегас и Персей, синът на Зевс, станали приятели. Веднъж докато яздели над Средиземно море зърнали красива девойка, завързана за скала и водна змия, искаща да изяде момичето. Това била Андромеда, дъщерята на кралицата на Етиопия. Тя им разказала, че майка й я дала за жертвоприношение на морската кралица, за да може да предпази Етиопия. Персей я спасил от змията и скоро след това те се оженили.

Атина, гръцката богиня, дарила Пегас със златна юзда, за да може да се бори със злото. По-късно го завела до Юпитер, където той теглел каляската му. Аврора, богинята на зората, понякога яздела Пегас, за да може да сменя настъпването на деня и нощта. Боговете обичали жребеца.

Като награда за неговата служба Зевс създал съзвездие за крилатия кон в деветото небе на земята.

Рейтинг

5 7
4 5
3 4
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
валето
валето
03.02.2014 08:35
много е готина тази легенда
3
2
Поля
Поля
28.09.2013 14:04
Ото, много си прав! Браво. Много ми е чудно, защо пишат статии без да знаят дори правилните имена...
5
1
Ото
Ото
27.02.2013 17:31
Абе хубаво, хубаво ама коня се нарича ПЕГАС! БЕЛЕРОФОНТ, а не БЕЛЕРОФОН. И на ПЕРСЕУС името му е ПЕРСЕЙ. Няма бог ЮПИТЕР в Гръцката митология. Той е от Римската и бог Юпитер = бог Зевс... Незнам как може да има такава статия с толкова грешки...
11
0
katrin
katrin
09.10.2012 20:33
много е хубавооо!!!
3
1