Цивилизацията на ацтеките

Цивилизацията на ацтеките

Регионът на Ацтеките

Повечето хора смятат, че цивилизацията на Ацтеките възниква в района на съвременна Аризона, Ню Мексико, Невада и Колорадо. Историческата следа за този древен народ обаче започва в края на 12 век, когато Ацтеките мигрират към това, което сега е централно Мексико. Днешните мексиканци са от смесен испански и местен произход, потомци на така наречените Mexicas (Ацтеките), или от други местни племена на империята на Ацтеките и Мезоамерика. Днес, Мексико Сити е разположен в района, в който се е намирал най-богатият и главен град на Ацтеките.

Цивилизацията на ацтеките

Историческите сведения сочат, че Ацтеките са били напреднала и просперираща цивилизация, която е построила красиви и изискани градове. Имало е време, в което те са наброявали около 15 милиона души, живеещи в близо 500 общини. Ацтеките са били развити в културно отношение, музика, изкуства, занаяти и науки. Музиката играе важна роля в техните религиозни ритуали за хвалебствие на безбройните им богове. В столицата Теночтитлан са живяли около 300 000 души. В този известен град, правителството контролира и е било отговорно за наказанията, селското стопанство, както и за всички аспекти на икономиката.

Икономиката на Ацтеките

Цивилизацията на ацтеките

Ранната икономика на Ацтеките е от типа на бартерната система, още повече че това е било пре - капиталистическо общество. Малките покупки са били правени с какаови зърна, внасяни от низините.

Силно развитата империя включвала общество, което се състои от четири класи:

* Благородници (най-голямата сила)

* Обикновени граждани (по-голямата част от населението, предимно земеделски производители)

* Крепостни селяни (обработващи земите на благородниците)

* Слуги (длъжници, които не могат да си платят дълга)

Държавните позиции обикновено са били наследствени, но човек е можело да бъде награден с такава за примерна служба на императора.

Обществото на Ацтеките е силно зависимо от селското стопанство и най-вече отглеждането на царевица, въпреки че се е разчитало донякъде и на лова.

Ацтеките - живот и религия

Религията на Ацтеките е характерна с човешки жертвоприношения в богати церемонии за почитане на боговете. Облеклото е било от изключителна важност във всички аспекти на живота на Ацтеките. Те са почитали стотици богове и богини, като всеки от тях представя различен аспект на живота. Изработката и дизайна на дрехите, най-вече във висшето общество, е било форма на изкуство в културата на Ацтеките. Жените обикновено са изработвали дрехи, богато украсени с мъниста, цветя, и благородни метали. Златото е често използвано и е било в изобилие в империята на Ацтеките. В действителност, преследването на злато е основната причина Кортез да пътува за Мексико през 1519 г.

Цивилизацията на ацтеките

Церемониите са били от изключителна важност по време на земеделския сезон, за да се осигури добра реколта, както и при коронация на кралете. По време на тези церемонии се е правило жертвоприношение в името на боговете. Огромни храмове са били построени в чест на даряването на тези жертви. Известният Слънчев каменен календар, който е бил дванадесет фута в диаметър, представлява вселената за Ацтеките. Счита се, че сърцата на човешките жертви са били поставяни на този камък и дарявани на боговете.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати