Златно находище в Крумовград зареждало Древна Троя

Златно находище в Крумовград зареждало Древна Троя

Благородните метали за Древна Троя и Микена идвали от находището на Ада тепе край Крумовград. Това е хипотеза, която преди време изказаха група учени от Германия.

Находището е най-старата земна мина, открита досега в Европа. Смята се, че е на 3500 години. Хипотезата на германските специалисти измества схващането, че преди желязната епоха жълтият метал се извличал само от теченията на реките.

Учените предполагат, че мината край Крумовград е захранвала целите Балкани със злато. Тя е функционирала от 16-и до 8-и век преди Христа и датирането й съвпада с времето на Троянската война.

Омир в творбите си дори описва, че траките били отрупани със злато и се биели с позлатени оръжия. В "Илиада" древногръцкият автор описва величественото пристигане на тракийския цар Резус, пристигнал в Троя, целият отрупан в злато.

Според проф. Албрехт Йокенхьофел, участвал преди време в проучванията на района на Ада тепе, смята, че не е абсолютно сигурно дали само крумовградското злато е снабдявало микенската цивилизация. Но вероятно е така, тъй като находището се е намирало на северната граница на тази цивилизация.

Златодобивът в района е бил спрял през 8 век преди Христа п неизвестни причини. Не е бил възстановяван никога. Учените са намерили останки и от скалата, от която е било извличано златото. По мнение на д-р Христо Попов, представител на страната ни в изследването на района, древните са умеели да извличат почти целия метал от камъка, защото в останките почти не са открити следи от злато.

Спорен е и начинът, по който древните метали са били обработвани и добивани. В България е открито и най-старото обработено злато в света – находките от Варненския халколитен некропол, които са на пет хилядолетия.

Преди време част от съкровището гостува на изложба в музей в Ню Йорк. Златните предмети са около 6000.

Рейтинг

5 4
4 2
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
mimo
mimo
13.10.2011 11:39
До KRGD. Недей да пишеш измишльотини.
1
0
Valeria32
Valeria32
18.09.2011 21:23
Странно, защо толкова години никой не е разработил пак това находище ? От суеверие ли, от изчерпване на метала ли ?
1
0