Египетските фараони са имали проблеми със сърцето

Египетските фараони са имали проблеми със сърцето

Когато разглеждаме древните египетски картини, виждаме красиви, здрави хора. Но всъщност животът на фараоните в Древен Египет изобщо не е бил толкова розов.

През 1500-тната година преди новата ера египетските лекари наблюдавали симптоми на стекорадия, инфаркт на миокарда и сърдечна недостатъчност на пациентите си.

Това са данни от древноегипетски папируси. Неотдавна, след изследване на петдесет и две египетски мумии, стана ясно, че четиридесет и пет от тях страдали от втвърдяване на артериите.

Това водело до сърдечно-съдови заболявания. Така младите египтяни умирали на млади години от атеросклероза. Средната възраст на египтяните от върхушката била едва четиридесет години.

Египетските фараони са имали проблеми със сърцето

Фактори като пушене, генетична предразположеност към болести на сърцето, високалорична храна, заседнал начин на живот увеличават риска от аретосклероза днес.

Но тези фактори едва ли са имали голямо значение в Древен Египет. По онова време хората, според стари йероглифни надписи, обожавали сладкишите с мед.

Но те не пушели, не седяли пред монитори и със сигурност са били в добра физическа форма. Но при тях съществувал рискът от бактериални инфекциозни заболявания.

Инфекцията от малария можела да предизвиква възпалителни реакции у древните египтяни. Високото ниво на възпаление по време на инфекцията може да е причина за развитие на атеросклероза.

Тъй като микроскопичните признаци на възпаления може да отсъстват върху изсъхнали тъкани, с компютърна томография могат да се открият хронични инфекции в костите и зъбите на мумиите. Точно те са предизвиквали атеросклероза в ранна възраст, от която са умирали фараоните.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати