sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Днес почитаме паметта на света Татяна

Днес почитаме паметта на света Татяна

Днес почитаме паметта на света Татяна

На 12 януари празнуват всички жени, които носят името Таня и Татяна. На този ден почитаме паметта на светата мъченица Татяна Римска. Тя е раннохристиянска мъченица, която е била убита в Рим през трети век по време на управлението на император Александър Север.

Света Татяна е еднакво почитана както от православната, така и от католическата църква. Според житието на светицата тя била родена в Рим, в богато и знатно семейство.

Баща й бил консул и двамата й родители били християни и възпитали дъщеря си в благочестие. Когато станала пълнолетна, Татяна взела решение да не се омъжва, а да приеме обет за целомъдрие.

Нейният добродетелен живот бил даван за пример на всички. По време на християнските преследвания при император Александър Север, който е управлявал от 222 до 235 година, Татяна била арестувана.

Днес почитаме паметта на света Татяна

Тя била отведена в храма на Аполон, където я накарали да се поклони пред статуята му. Според преданието Татяна отправила молитва към Исус Христос и земята се разтресла.

Земетресението унищожило статуята на Аполон и срутило част от храма, като затрупало много хора. Според легендата от статуята изскочил демон, който с плач избягал от разрушения храм. Не пострадала само Татяна и мъчителите й.

След това Татяна била подложена на изтезания, но според легендата, следите от ударите и мъченията веднага изчезвали от тялото й. По време на изтезанията тя отправила молитва и се явили четири ангела.

От небето се чул глас и това накарало мъчителите да повярват в Исус Христос. Житието на света Татяна разказва, че скоро след изтезанията самите й мъчители били екзекутирани.

За да подложат светицата на още едно изпитание, тя била хвърлена в една клетка с лъв. Тя обаче успяла да го укроти и той се държал с нея като малко котенце.

Жреците били убедени, че силата на Татяна е в косите й, затова я подстригали и я заключили за два дни в храма на Зевс. Когато отворили вратите, видели счупената му на парчета статуя, а Татяна била до нея невредима.

След това тя била осъдена на смърт и заедно с баща си била посечена с меч. Мъченическата смърт на Татяна се случила на 12 януари през 226 година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати