sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Музиката на Моцарт активира бактерии

Музиката на Моцарт активира бактерии

Жива вода

Музиката на Моцарт може да помогне за икономията на електроенергия, необходима за пречистването на отточните води, твърдят учени. Според специалисти от Германия произведенията на великия композитор са невероятни.

Особено заради факта, че благодарение на съотношението на хармония и ритъм те стимулират дейността на миниатюрни микроорганизми, които раздробяват мръсотиите в отточните води.

Моцарт е творил във всички жанрове на музиката, известни по негово време, припомнят специалистите. С името му е свързана представата за гений, за когото няма тайни в музиката.

Не едно поколение хора са израснали с музиката на Моцарт, която носи невероятно удоволствие за ценителите на класиката. Не е учудващо, че тази музика може да бъде използвана не само да гали слуха.

Концерт на пиано

Опитите, проведени от специалисти в немския град Тройенбритцен, са показали, че музиката на великия майстор благотворно влияе върху бактериите, които се използват за пречистване на отточните води.

Бактерии

За пръв път подобна технология е била използвана в Австрия. Неотдавна учени оповестиха теорията за факта, че произведенията на Моцарт се харесват на бактериите, които разлагат нечистотиите.

Това се отнася най-вече до твърдите замърсявания. Учените са убедени, че това невероятно откритие ще помогне на редица предприятия да спестят електроенергията, която им е нужна за преработка на отпадните води.

Според специалисти пречиствателните предприятия могат да икономисат благодарение на нежната музика до хиляда евро на месец. При това оборудването за възпроизвеждане на музиката излиза около 400 евро на месец.

В пречиствателната станция в Тройенбритцен диск с музиката на Моцарт бил пускан всеки ден в продължение на два месеца. Оказало се, че класическата музика активира бактериите и те много по-бързо преработват органичните остатъци.

За да има максимален ефект от музиката, тя трябва да не спира по цели денонощия. Тогава бактериите по неясни причини започват да „работят” като луди, което е много полезно за хората.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Кашуу -82
Кашуу -82
18.11.2012 21:36
Ха- ха, забовна статия! Готина даже.
0
1