Империята на Моголите

Империята на Моголите

Долината на река Ганг често е наричана люлката на цивилизацията, тъй като тук човечеството създава първите държави на картата на света. Затова историята изучава с голям интерес наследството, оставено на територията на съвременна Индия от народите, които някога са живели тук.

Една от най-ярките страници в тази история е епохата на Великите Моголи, създали една наистина уникална империя, която обединява народи и примирява хора с различни религии.

Нищо подобно не е съществувало преди това на древната земя на Индия и този факт предизвиква още по-голям интерес към фрагментите, останали от тази държава.

Изненадващо историците твърдят, че династията на Великите Моголи, която управлява Индийския субконтинент в продължение на три столетия, се е създала съвсем случайно. При определени обстоятелства историческата спирала би се завъртяла в различна посока. Историческото развитие обаче има своя логика, която предполага събитията да се развият по този начин и днес да можем да се възхищаваме на създаденото от мощната империя.

Исторически сводки за Великите Моголи

Защо моголи и защо велики? Това е първият въпрос, който си задава всеки, който научи за империята от средните векове на територията на днешна Индия.

Самите моголи никога не са наричали себе си по този начин. Това название е дадено от местното население на завоевателите. Мухгали или мугули са наричани жителите на Моголистан, който включвал Северна Индия и южната част на Средна Азия.

Оттук идва името на династията, което е възприето и използвано от британците, така се налага в историографията.

В Афганистан днес има малка народност, само от около 2 хиляди човека, които говорят архаичен диалект на монголския език и наричат себе си моголи. Това са потомците на армията на завоевателите, тоест на армията на Великите Моголи.

Моголска империя

Великите Моголи са империя, създадена от тюрките след завладяване на Индия и земите около нея през ХVІ век. Империята на Моголите е изключително богата държава. Нейните султани тънат в разкош и в същото време не могат да скъсат мрежата на дворцовия етикет, на гордост, амбиции и борби за власт.

Създаване на империята на Великите моголи

Кое позволява създаване на империята на Великите моголи, кой влиза в състава на империята и какви събития я предшестват?

Тази знаменита държава е създадена от различни племена от Централна Азия. Представителите на тюрки, монголи и други етнически групи, предвождани от Бабур, влизат на територията на съвременна Индия и успяват да останат там около 300 години.

През Средните векове на територията на Индия няма силна държава. Под властта на един или друг владетел се образуват малки, многобройни държави, които обикновено се разпадат след смъртта на този владетел. Те не успяват да създадат трайно обединение, защото не са готови за диалог.

През V век различни чужди племена започват да нахлуват на територията на Индия, но също не успяват да се закрепят на индийска земя. Въпреки това опитите продължават през целия век.

През VІ и VІІ век са първите опити за държавно обединение, но всички са неуспешни.

През ХІ век мюсюлманите се възползват от конфликтите на местните владетели и навлизат в Индия, заграбвайки много земя. Два века по-късно е създаден Делхийският султанат, столицата му е в Делхи.

Разрушени са почти всички паметници на местната индийска култура, на мястото на храмовете и светилищата са издигнати джамии.

Армията на мюсюлманите е толкова мощна, че успява да окаже достойна съпротива на монголите през ХІІІ век. Въпреки това след 100 години Тамерлан успява да разклати устоите на султаната и това е предпоставка за успеха на моголите. През първата четвърт на ХVІ век султанатът вече е изгубил част от своите територии и се е съсредоточил основно около столицата Делхи, Той става основата, върху която се гради мощта на империята на Великите Моголи.

В същото време през ХV и ХVІ век в Южна Индия съществува държавата Виджая и мюсюлманската империя на Бахманидите.

През 1498 година край бреговете на Индия за първи път се появяват португалците и се укрепяват на западното крайбрежие. Вашку да Гама заобикаля Африка и пристига в Калкута, откривайки морския път до Индия. Португалците установяват своето господство след битки със съперниците си и през 1510 година вече имат гарнизон там. Така европейците проникват също в Индия.

При такава историческа обстановка в началото на ХVІ век върху останките на Делхийския султанат Бабур Захир ад-Мохамед(1483-1530) година създава нова мощна държава, империята на Великите Моголи.

Първооснователят Бабур е потомък на Чингис хан по майчина линия и на Тамерлан по бащина линия. Отначало е господар на малко владение около Фергана в Средна Азия.

Бабур бива лишен от териториално наследство в Средна Азия и се насочва към Индийския субконтинент, за да задоволи своите амбиции. Той показва, че е достоен наследник на великите си предци и само на 14 години предприема поход срещу Делхийския султанат. Разполага с малка армия само от 20 хиляди човека, но има военен талант и създава прекрасна артилерия.

През 1526 година в битката при Панипат армията на Бабур побеждава армията на Делхи, а на следващата година след победа над силите на раджпутите сяда на престола в Делхи. Това е началото на империята на Моголите.

Границите на империята на Бабур през най-добрите времена се простират от Кабул до Бенгалия. А самото название Велики Моголи е дадено от европейците, възхитени от несметните богатства на империята.

Великите моголи царували в Индия от ХVІ до ХVІІІ век, а териториите им включвали както съвременна Индия, така и Афганистан. От тази династия излизат15 султани. Не всички са запомнени с велики дела.

Легендарни остават един велик завоевател - Акбар, който се смята за истинския основоположник на династията, както и шах Джахан, построил Тадж Махал.

Акбар, наречен още Велики, е внук на Бабур. С войни и дипломатически средства той разширява територията на империята, създава управляващ елит, който е лоялен към него, развива културата и търговията с европейците.

Тадж Махал и Моголите

Акбар дава свобода на вероизповеданията и изглажда културните различия между поданиците. Оставя в наследство силна държава със стабилна икономика.

При внука на Акбар, шах Джахан, великолепието на моголите достига връхната си точка. Живото доказателство за това е Тадж Махал, бисер в архитектурата на империята. Разходите обаче са толкова значими, че надхвърлят огромните възможности на богатата империя. Разточителството на управляващата династия неминуемо води до упадък, а редица управленски решения водят до хаос. Опитите за възвръщане на мощта на империята при наследника на шах Джахан са с краткотраен успех.

Краят на империята на Великите Моголи

Империята на Великите Моголи е нападана непрекъснато от различни племена и народи, както и от европейците, които се опитват да завладеят Индия.

През 1858 година избухва въстание на наемните индийски войници, сипаи, и тогава Британия превзема Делхи, който е само бледо копие на някогашната велика империя.

Последният Велик Могол - Бахадур шах, е заточен и умира в Рангун през 1862 година. Това слага официално край на Великата Моголска империя.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати