Кой е Дедал?

Кой е Дедал
Снимка: Pyotr Ivanovich Sokolov

Дедал е известна фигура в гръцката митология. Той е известен с изобретенията си и архитектурните си постижения, най-известното от които е лабиринтът на Минотавъра от остров Крит.

Дедал е и баща на Икар, митичния летец, който се приближил твърде много до Слънцето, крилата му се стопили и паднал към морето и смъртта си.

Дедал се споменава и в Илиада. В книга 18 Дедал живее в Кносос на остров Крит и е построил сцена, на която дъщерята на Минос, Ариадна, да може да танцува. В по-късен период откриваме и други произведения на древния архитект. Според тях Дедал е изобретил и дървения бик, с който съпругата на крал Минос Пасифея уловила истински бик, обект на нейните чувства.

От тази любов се ражда минотавърът, за когото Дедал построява известния лабиринт, където този получовек полубик да живее. Архитектът проектира и построява също така дворецът на Минос и създава нишката, която Аридна дава на Тезей, за да може да открие минотавъра, да го убие и да излезе от лабиринта.

Дедал и Икар

Има различни версии за това защо Дедал губи благоволението на крал Минос. Една от теориите е, че той разбира за участието му в изневярата на неговата съпруга с бик. Според друга версия крал Минос не искал да оставя живи свидетели, които знаят как да влязат и излязат от лабиринта на минотавъра. Каквато и да е била причината обаче, факт е, че Дедал и синът му Икар трябва да бягат, за да спасят живота си.

Бягството по вода от острова било невъзможно, защото кралят наблюдавал всички пристанища и плавателни съдове. Затова прочутият архитект изобретил крила от перата на птици, които слепил с восък. Предупредил сина си, че не трябва да лети много близо до Слънцето, защото топлината му ще разтопи восъка. Не трябвало да лети и твърде ниско, защото пръските от солената вода на Средиземно море щели да намокрят перата и той да падне в морето.

Икар обаче се наслаждавал твърде много на полета си и неусетно се издигал все по-високо и по-високо. Твърде високо. Слънцето разтопило восъка, с който били слепени крилата и той паднал и се удавил в морето. Тази част от Средиземно море е наречена на Икар като ознаменуване на смъртта му. Херкулес е този, който извадил тялото му от морето на един остров, който също носи името на митичния летец и до днес.

Дедал след Икар

Дедал успял да стигне до бреговете на Сицилия, където местният крал се погрижил за него. Там в чест на Херкулес и помощта му с тялото на Икар Дедал създал изключителна статуя на митичния герой. Самият Херкулес бил толкова впечатлен от нея, че я помислил за истински свой двойник, спънал се в нея и тя се счупила.

Според някои легенди крал Минос не спрял да преследва Дедал и стигнал до Сицилия в желанието си да отмъсти. На бреговете му обаче бил посрещнат от дъщерите на краля на Сицилия, които го пленили, а впоследствие го сварили жив в една от парните бани.

Независимо дали това е вярно или не, Дедал продължил с изобретенията и архитектурните си произведения. В Сицилия той създал златен овен за храма на Афродита, крепост в Агригенто и парна баня в Селинунте.

Кой е Дедал?

Според други легенди Тезей е този, който спасява Дедал и го връща в Гърция, в Атина. Фамилното му дърво може да се проследи до наследници като Сократ например.

На неговия архитектурен гений са присъждани великолепно украсените златни врати на храма на Аполон в Куме, Италия, както и невероятните ходещи статуи, които разнообразяват онези от предходните периоди с по-жизнените си пози и по-голямата прилика с хората. Римляните дори правят Дедал покровител на дърводелците.

***

Дедал и Икар, като повечето герои от гръцката митология, са част от древното изкуство. Техните лица и фигури се появяват на различни керамични съдове, амулети и монети. Стават част от драматургичното изкуство на Древна Гърция, от пиесите на Софокъл и Аристофан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати