Имануел Кант - живот и история

Имануел Кант - живот и история
Снимка: philosovieth.de/kant-bilder/bilddaten.html

Имануел Кант е немски философ, който твори по време на Просвещението. Най-известната му творба е Критика на чистия разум. Кант се счита за един от най-великите мислители на нашето време.

Ранни години на Имануел Кант

Имануел Кант е роден през 1724 г. в Конигсбърг (днес Калининград), Прусия. Той е четвъртото от деветте деца на Йохан Кант. Родителите му са последователи на пиетизма (реформаторско движение в немското протестантство). Ревностни последователи на Лутерантската църква, малкият Кант прекарва доста време там. Един от пасторите забелязва потенциал в момчето и урежда той да получи образование. Именно в училище Кант развива любов към римските класици.

През 1740 г. започва да посещава Университета в Конигсбърг, където изучава теология. Скоро след това обаче открива математиката и физиката. След смъртта на баща си през 1746 г. той напуска университета, за да подпомогне семейството си. Работи като частен учител в продължение на десет години като в същото време публикува редица научни статии.

Докторска степен и научна работа на Имануел Кант

Връща се в университета през 1755 г. Това е и годината, когато докторската си степен. В продължение на 15 години работи като лектор и продължава своята научна работа. Успява да стане професор едва през 1770 г., преподавайки метафизика и логика.

През 1781 г. публикува може би най-известната си творба – Критика на чистия разум. Тя се превръща в една от най-важните философски съчинения на западната мисъл. В нея той се опитва да обясни как разумът и човешкия опит си взаимодействат с мисълта и разбирането ни за това, което ни заобикаля. Революционното тук е, че се предлага обяснения на това как умът на човек използва опита, за да обясни начина, по който работи света.

Кант не спира до там. Той продължава своите философски дирения с фокус върху етиката и моралните ценности. Според него моралът произтича от рационалното мислене за правилно и грешно. Човешките същества трябва да следват тези рационални морални предписания, за да твърдят, че са морални.

Кант твори и разсъждава върху философията и морала почти до самата си смърт. Умира през 1804г. на 80-годишна възраст.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати