Уникални пещерни рисунки на 15 000 години откриха в Испания

Уникални пещерни рисунки на 15 000 години откриха в Испания
Снимка: elperiodico.com

Защо нашите древни предци са изобразявали ловни сцени върху стените на пещерите, на този въпрос учените все още не могат да намерят отговор. Дали това е бил начин за комуникация между хората, обитавали Земята по това време, или пещерните рисунки са били част от някакъв ритуал, това ще остане сред неразрешените загадки.

Към историческото наследство на пещерни рисунки наскоро се добавиха и уникалните скални рисунки от пещерата Кова де ла Фонт Мажор в Каталуния, чиято възраст се определя на поне 15 000 години.

Сред откритите от испанските археолози рисунки има такива на елени, коне и овни. Но силно впечатление на учените са направили нетипичните за пещерни рисунки абстрактни символи и форми.

При изучаването на пещерата са открити повече от 100 гравюри, направени в мекия пясъчник, от който е изградена пещерата.

Сред рисунките има животни - елени, коне, овни, но и абстрактни символи и форми. Повече от 100 гравюри са направени в мекия пясъчник. На древните скални рисунки са се натъкнали екип от археолози от археолози от университета Ровира и Вирхили и от Каталунския институт по човешка палеоекология и социална еволюция.

Откритието е било направено още в края на миналата година, но проучванията на пещерата са били отложени заради опасността от наводнения.

Рисунки в пещерата Алтамира

Едно от най-големите предизвикателства пред учените по време на изучаването на древните рисунки е материалът, от който са изградени стените на пещерата. Мекият пясъчник, в който рисунките са запечатани, може да бъде повреден и при най лек натиск. Това може да е причината това откритие да остане затворено за широката публика.

Според учените, които се занимават с изследване на откритите рисунки, пещерата най-вероятно е била използвана като някакво древно светилище. Откритите артефакти в момента са в процес на сканиране, което ще позволи на археолозите да ги изучават по неинвазивен начин.

Това не са първите примери за праисторическо изкуство, открити в Испания. Едни от най-известните и най-стари рисунки в света се намират в пещерата Алтамира, като се смята, че те са на възраст около 36 000 години.

През 1994 година екип от френски учени открива скални рисунки в пещерата Шове, чиято възраст се определя на около 32 000 години.

Рисунки в пещерата Шове

Най-известните у нас скални рисунки с тези, които се намират в пещерата Магура в северозападната част на страната. Според учените възрастта на рисунките в Магурата е между 4000 и 8000 години.

В пещерата има над 700 изключително ценни скални рисунки, които изобразяват ловни сцени, хора, които танцуват или различни животни.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати