sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Динозаврите»Тиранозавър рекс - какво трябва да знаем

Тиранозавър рекс - какво трябва да знаем

Тиранозавър Рекс

Всички вече знаят, че планетата е обитавана от много видове, които са изчезнали завинаги. Сред тези живели отдавна по Земята живи същества най-забележителни и пораждащи огромен интерес са динозаврите. Тези животни принадлежат на клас Влечуги и господстват в продължение на 160 милиона години. Те се появяват на историческата сцена през късните времена на периода Триас и господстват в природата до края на периода Креда, когато започва масовото измиране на динозаврите, което все още е загадка, неизяснена напълно от науката.

От намерените и изследвани фосили на динозаври обитатели науката вече е създала една сравнително стройна система на класификация, която дава добра представа за видовете, начина на живот и други характеристики на тези огромни животни. От всички намерени и изследвани останки най-голямо впечатление прави един от родовете. Това е този на Тиранозаврите.

Класификация на Тиранозаврите

Те спадат към разреда на Гущеротазовите и съставляват семейство Тиранозаври, латинско наименование Tyrannosauridae. Към това семейство се числят Албетозавър, Алектозавър, Горгозавър, Императорски драконов динозавър и най-известният динозавърски вид - Тиранозавър рекс. С какво Тиранозавър рекс впечатлява толкова силно и дали славата му е заслужена? Ако се запознаем с откритията около него по-подробно, ще се уверим, че това мощно и страшно животно напълно заслужено заема място сред съвършените хищници, живели някога на Земята.

Появата на Тиранозавър рекс на планетата

От откритите досега 15 скелета на Тиранозавър рекс науката е направила значителни открития за него. Първоначално се е смятало, че това е най-големият вид динозаври, обитавали Земята, но след откриването на Гигантозавъра, тази представа е променена.

Със сигурност вече е установено, че Тиранозавър рекс се появява през късния период Креда, бързо си извоюва място на водещ хищник и остава господстващ до края на ерата на динозаврите. В цифри това означава, че за период от 20 милиона години, от преди 85 милиона години до преди 65 милиона години, мястото, на което живеем, е било доминирано от Тиранозавър рекс.

Интерес представлява от кой друг вид се е развил този удивителен хищник. Евентуалният предшественик на страховитото животно вече е открит. В началото на периода Юра, след едно от най-масовите изчезвания на видове, си проправя път месояден двукрак динозавър, наречен от науката Дракораптор, който обитава планетата преди 200 милиона години. Той е предшественика на най-значителния хищник от ерата на динозаврите.

Външен вид на Тиранозавър рекс

Скелети на тиранозаври

Тиранозаврите не случайно се смятат за най-страшните и свирепи хищници, появили се през периода Креда. Техният вид и сила са наистина впечатляващи. Тиранозавър рекс е бил висок около 7 метра, дълго почти 13 метра, тежало е до 9 тона. Главата на Тиранозавър рекс е била огромна глава, която можела да се завърти на всички страни. Вратът е бил къс и мускулест. Телата на тези динозаври са били много големи и здрави, а костите им са били кухи. Поради тази особеност те се смятат за близки родствени животни на птиците.

Това удивително животно е имало впечатляващ череп, дълъг 1, 5 метра, с очни ябълки 7, 5 сантиметра в диаметър. Много впечатляващи са големите дупки по черепа, които правели главата му достатъчно лека, за да стои тиранозавърът изправен.

Предните крайници са Тиранозавър рекс са били изненадващо малки и дори не стигали до главата на животното. Всеки от тях имал по два пръста. За разлика от тях, задните крайници на Тиранозавър рекс били отлично развити - здрави, силни, мускулести, с огромни стъпала, около метър, но този динозавър стъпвал само на трите пръста на задните си крака, затова оставял малка диря при ходене. Крачките му обаче били гигантски, над 4 метра. Освен това бягали със скорост от 40 километра в час. Те обаче били спринтьори, но не и маратонци, скоростта била по силите им за къси разстояния.

Твърдата и заострена опашка на Тиранозавър рекс осигурявала на животното равновесие и добро маневриране при бягане.

Най-забележителна от всичко била захапката на тиранозавъра. Челюстите на страховития Рекс са упражнявали сила от 3600 килограма. Това е било напълно възможно при дължина на челюст до 120 сантиметра. В челюстите са се помещавали 50 до 60 островърхи зъби с различна големина, от малки до дълги по 23 сантиметра. При счупване на някой от зъбите, на мястото му веднага пониквал друг, по-малък. Сред останките е открит екземпляр, който е имал зъби с дължина 33 сантиметра. Това позволявало на гиганта на отхапе 230 килограма месо и кости на една хапка. В тяхно лице природата е създала съвършена машина за убиване.

Изследванията сочат, че езикът на Тиранозавър рекс е бил прилепнал към дъното на устната кухина, както наблюдаваме сега при алигатора. Затова животното не е можело да изплези езика си, както правят гущерите. Подезичната им кост е била къса и свързана с езика, както при крокодили и алигатори и вероятно те са по-близки родственици на изчезналите влечуги от птиците.

Сред откритите вкаменелости са намерени фрагменти от грубата, люспеста кожа, с която е било обвито тялото на Тиранозавър рекс.

Сетивата му са били в синхрон с анатомичните особености. Тиранозавър рекс е имал сравнително голям зрителен дял в мозъка си и е можел да обработи зрителната информация добре. Добре развитото зрение на Тиранозавър рекс се определя и от факта, че очите им са били разположени така, че да виждат напред и настрани. Стереоскопичното зрение им давало предимството да преценяват точно разстоянието до плячката. Очите на техните жертви - растителноядните динозаври са имали друго устройство. Те са били разположени отстрани на главата и са давали добър обзор, което позволявало да видят хищника, когато приближава, независимо от коя страна се намира.

Имали и голяма област в мозъчната кора за възприемане на миризми, което означава, че са подушвали жертвите си отдалече.

Къде е живеел тиранозавър Рекс?

Тиранозаврите са били много свирепи

Фосили на тиранозаври са открити на някои места по Земята и се смята, че Тиранозавър рекс е живеел влажните тропически гори в близост до реките и крайбрежните горски тресавища. Там климатът е бил мек, вероятно идеален за животното.

Предполага се, че горите също са били предпочитано място за живот, където е живеела и храната на тиранозаврите - растителноядните динозаври. В тези места е имало изобилие от храна за плячката им. Фосили на животните са открити на територията на САЩ и Монголия.

Хранене на Тиранозавър рекс

Тиранозавър рекс се е хранел с месото на растителноядните динозаври. Той е месояден бозайник, който би трябвало да има характеристики, подобни на днешните месоядни хищници. Вълците и хиените примерно имат идеално поставени долни и горни зъби, които улесняват чупенето на кости, за да се достигне до хранителния костен мозък.

Тиранозавър рекс не е имал такава улесняваща захапка, челюстите му не са пасвали идеално, което поставя под въпрос как е успявал да раздроби костите. Изводът е, че той е разчитал на огромната сила на челюстите си. Зъбите му са били много големи и с дълбоки корени. Сменяли са се при счупване, а на всеки две години падали и на тяхно място пониквали съвсем нови и здрави.

Тази усложнена система на хранене е била често срещана в ерата на динозаврите. Силата на натиска, който са упражнявали челюстите, не е зависела от силата на мускулите, а от способността на зъбите да издържат на колосалния натиск.

Размножаване при Тиранозавър рекс

Известно е, че огромните влечуги са се размножавали посредством яйца. Има открити доказателства, че Тиранозавър рекс е охранявал гнездото с яйца и се е грижел за потомството си около 2 месеца.

Освен лова за набавяне на храна, хищниците са посвещавали част от времето си на битки, които са били страховити, предвид възможностите и размера им. Откритие доказва, че тези животни са живеели и на стада, подобно на лъвовете днес.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати