Откриха най-старите досега дървени ковчези в Египет - 3500 години

Откриха най-старите досега дървени ковчези в Египет - 3500 години

Цивилизацията на Древен Египет е от най-старите на Земята. Смята се, че около Нил са се заселвали хора още преди 250 хиляди години.

Към 7000 години преди новата ера в долината на Великата река се поставят основите на уседналия начин на живот и племената скотовъдци започват да се занимават с напоително земеделско стопанство, поставяйки основите на египетската цивилизация.

По-нататък развитието на Египет следва различни периоди, известни като Архаичен, Старо царство, Средно, Ново царство. През това време се строят пирамидите, създава се йероглифната писменост, извършват се различни открития, които дават тласък на човешкото развитие. Днес светът продължава да изследва тайните на древната египетска култура с все нови и нови открития.

Последното от тях е от Луксор, където се намира Долината на царете. Там са извършвани погребенията на египетската аристокрация и владетелите. Френски екип открива три дървени ковчега. Два от тях са на жени със сигурност и са с дължини съответно 190 и 195 сантиметра, а за третият се знае само, че е с дължина 190 сантиметра. Те вече са датирани от времето на ХVІІІ династия, която управлява между 1550 и 1295 година преди Христа. Ковчезите са с цветни рисунки и добре запазени.

Това откритие не е единствено по рода си. През октомври бяха открити още 30 ковчега с мумии в тях на 3 хиляди години, за които се предполага, че са скрити от жреците още в древността, за да бъдат запазени от ограбване. Преди това има открити и още 20 подобни ковчега. Всичко това говори за добре развита практика да се погребват мъртвите по този начин.

Най-старите дървени ковчези в Египет - 3500 години
Снимка: https://twitter.com/

Новооткритите ковчези в Египет са най-старите от всички намирани досега. Те са на възраст от 3500 години. Това е периодът, когато започва имущественото разслоение в обществото, някъде на границата на Бронзовата епоха, преди построяването на пирамидите и преди йероглифната писменост.

В зората на цивилизования живот в долината на Нил хората са имали съзнание за значимостта на живота и смъртта и са създали творения, оцелели през хилядолетията.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати