Ново откритие - преди 3. 5 милиарда години на Марс е имало вода, но се е изпарила

вода на Марс

Вниманието на човечеството днес е насочено основно към Марс. Червената планета е твърде близка по характеристиките си до Земята и на нея се гледа като на потенциален дом на човечеството.

За да съществува обаче живот, във формите, в които го познаваме, е нужна вода. На Марс такава няма в настоящия момент. На планетата обаче съществуват следи от коритата на реки и езера, които са пресъхнали в някакъв момент. Причините, които са довели до такъв катаклизъм, са нещо, което отдавна предизвиква интереса на астрономите, както и на учени от много други области.

За да се проучи добре Червената планета, към нея е изпратено голямо количество модерна апаратура. Марсоходът Кюриосити предава интересни данни преди 2 години, които са подложени на внимателен анализ. Специалистите от технологичния институт в Калифорния вече са готови с резултатите от проучването на данните. Те са твърде смели и любопитни.

Според тях на Марс е имало вода, която преди 3. 5 милиарда години се е изпарила поради климатични промени. Преди около 4 милиарда години са започнали драстични промени в климата, следствие на което атмосферата на Червената планета се е нарушила неспасяемо от слънчевия вятър. Това е довело до глобални климатични процеси, превърнали в крайна сметка планетата в пустиня.

Марс

Марсоходът прави проучвания в кратера Гейл. Това място на планетата впечатлява, тъй като в центъра му се издига планина на височина 5. 5 километра, а в подножието се намира равнина, от чиято северна страна е мястото на кацане на Кюриосити.

Събраните от марсохода данни показват, че някога в кратера Гейл е имало езеро с интересна характеристика. Водата му е съдържала различна концентрация на кислород.

Имало е два слоя - горният е съдържал много кислород и окислени метали, а в долната част те почти напълно са липсвали. Въпреки това се смята, че езерото е било топло и годно за живот и е съдържало микроелементи и дори някои органични молекули.

При сондажите марсоходът открива променящи се отлагания на соли в почвата. Това означава, че водата е изчезнала в резултат на силните изпарения в тази далечна епоха.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати