sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Легенди»Най-популярните ирландски легенди

Най-популярните ирландски легенди

Ирландците имат много легенди

Древните жители на Ирландия - келтите имали невероятни митове и легенди, създадени от безименни народни творци - разказвачи на фантастични истории. Те създавали своите ирландски легенди, които са световно известни днес, между V век преди новата ера, до І век след Христа. Това е времето на разселването на протокелтските племена на островите в Британия.

Тези древни предания за легендарни герои и техните подвизи се предавали от поколение на поколение от духовните водачи на келтите, наричани друиди. Тези хора се обучавали цели 20 години в онези древни времена, за да могат да станат част от съсловията на лекарите, учителите, съдиите, ясновидците и магьосниците.

Учили се да обладават магически сили и да извършват нечувани неща. Маговете владеели левитацията, магията, лечението, които били тясно свързани. Техните легендарни разкази пресъздавали цялото многообразие от чудни тайнства, които управлявали.

Народът на Ирландия също създал митични образи, за да отговори на свои духовни нужди. Така се получило разнообразно наследство от легенди за героизъм, наред с весели истории, близки до бита на хората.

Легендата за Крал Артур

Меч

Безспорно най-известната ирландска легенда е тази за крал Артур. Този древен митичен герой успял да извади вълшебния меч Ескалибур от омагьосаната скала. Негов съветник е бил може би най-известният магьосник - Мерлин.

Предполага се, че Артур е легендарен образ на действителен военачалник, живял през ІV век на острова. След като римските легиони напуснали Британия през 410 година, Артур спрял нашествието на варварите от север и обединил страната.

Преданието гласи, че Артур получил вълшебен меч от владетелката на езерото на остров Авалон. Той трябвало да върне меча, но бил тежко ранен и изпратил единствения си останал жив рицар, за да го направи вместо него. Историята е известна на всички от многобройните филми, книги и други начини за пресъздаване на тази древна легенда на келтите.

Легендата е доказателство за известната мъдрост на келтите, че човек е повече от съдбата си.

Легендарните леприкони

Леприкони

Може би най-симпатичните легендарни създания на ирландската митология са леприконите. Тези митични ирландски дребни същества са претърпели много трансформации през вековете и голяма част от това, което ги прави толкова специални, е вече забравено. Смята се, че леприконите са обитавали вълшебните пръстени и фортове в Древна Ирландия.

Те са малки весели мошеници, въплъщение на бога на Слънцето Луг. Изобразявали ги като воини, които се славели с апетита си, а женските представители примамвали мъжете сред човеците, за да ги последват за приключения.

Древните леприкони постепенно са представяни като старци, които се отличавали със своята лукавост и стремеж към уединено съществуване. Правели странни неща, например изработвали само една обувка.

В началото на ХІХ век ги описват като митични създания, облечени в зелено, с подковани обувки, с островърхи шапки и лула.

Поетът Алингам се смята за създател на образа на леприкона, какъвто си го представят съвременните ирландци. Това е дребен мъж с рижа брада, облечен в зелени дрехи, с голяма катарама на колана си.

Леприконите са смятани за богати и хитри. Те добре криели парите си от хората, които искали да им ги вземат. Оттук идва легендата, че който улови леприкон, може да стане богат, ако успее да го накара да каже къде си крие парите. Леприконите обаче обикновено успяват да надхитрят хората с остроумието си.

Изводът е, че бързото забогатяване не носи очакваното щастие и по-добре човек да не търси парите при леприкон.

Легендата за Свети Патрик

Свети Патрик не е ирландец. Той е англичанин, попаднал в плен при ирландците. Успял да избяга и да се върне у дома си, но по-късно отново се върнал сам в Ирландия и покръстил ирландците. Легендата гласи, че той ги спасил от чудовищен змей. Делата му го превърнали в светец и днес празникът на свети Патрик е национален празник на Ирландия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати