Историята на Аменхотеп III

аменхотеп III

Аменхотеп III e деветият крал на 18-та династия на Египет. Той се славел като предприемчив строител и стравнително благосклонен владетел. Неговото управление продължило почти 40 години (1386 до 1349 пр.н.е.) и е било стабилно и проспериращо.

Аменхотеп III завзел трона на Древен Египет в ранна възраст, още на 12 години. Прадядо му е бил Тутмос III, а неговите родители са Tутмос IV и кралица Mутемуйи.

Аменхотеп III имал много жени, но главната му съпруга била Тий, дъщеря на Юя и Туя, чиито мумии са сред най-добре запазените в Египет. Той имал двама сина. След смъртта на по-големия, тронът наследил Аменхотеп IV, който променил името си на Ехнатон.

По време на управлението на Аменхотеп III царяло спокойствие и благоденствие, тъй като той залагал предимно на международната търговия и снабдяването със злато, а не толкова на завладяването и войните.

Аменхотеп III остава в историята с грандиозното си строителство. Негово дело са много великолепни храмове и статуи, като е построил и големи реалистични статуи на себе си. Едно от най-големите строителни постижения на Аменхотеп III е Храмът на Амон, съвременният Луксор.

Сред най-известните релефи от източната страна на този храм е царската сцена на раждане, която служи за установяване на легитимността на неговото управление, чрез изобразяване на раждането му директно от бога Амон.

Аменхотеп построил и третия стълб в храма на Карнак и започнал строителството на хипостилната зала. От южната й страна са релефите, изобразяващи коронацията на Аменхотеп III от боговете на Египет. От другата страна на реката Аменхотеп, построил страхотен дворец в Малката. Това огромно имение включвало малки параклиси, големи аудитории, площадки, вили за държавни служители, кухни, работни помещения и салони за служители.

статуи на аменхотеп III

По време на царуването на Аменхотеп, стилът на скулптурата започнала да излъчва нов финес и стил. Това е белязано от появата на такъв детайл като драпирани дрехи и други подобни характеристики, които предвещават стила на Амарна, който ще се появи в царуването на неговия наследник Ехнатон.

Храмът на смъртта на Аменхотеп III е бил разрушен през 19-та династия, още един пример за използване на свещени храмове за проучвания в по-късен етап. Този път виновникът може да е бил Мернептах, син на Рамзес II. В оригиналния обект на този храм остават само известните огромни, колосални статуи на Аменхотеп III, които по-късно стават известни с името Колосите на Мемнон.

Аменхотеп умира в 39-та си година от царуването си от неопределена болест, на 50-годишна възраст. Интересно е, че е чествал два Сед фестивала – древноегипетска церемония, която почита трайното царуване на фараона.

Неговата гробница е идентифицирана в Долината на царете, като гробница KV22, която е украсена с версия на "Книгата на мъртвите". Смята се, че мумията му е била открита в кралския кеш, в гробницата на Аменхотеп II.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати