Как са възприемали сънищата древните народи?

Как са възприемали сънищата древните народи?

Как са възприемали сънищата древните народи?

Една трета от целия си живот човек прекарва в сън и през цялото това време той сънува различни сънища. Някои от тях остават в паметта, други не. Чрез сънищата човешкият мозък преработва и въвежда в порядък цялата получена през деня информация.

Около сънищата има много древни митове и легенди, което е напълно обяснимо. Това явление е вълнувало човечеството през цялата му история. Още древните гърци и римляни са се опитвали да тълкуват сънищата. И до днес обаче тази необяснима частица от нашия живот остава загадка. Да се запознаем как са гледали древните народи на процеса на сънуване и съня.

Сведения относно сънищата при древните народи

Още в най-древни времена сънуването е вълнувало човека. В скални рисунки в пещерите, обитавани от древния прародител на днешния човек, са запечатани моменти от процеса на сънуване и сънищата, на които човек става свидетел.

За сънищата се разказва в Тора. Библейският разказ за съня на Яков, видял самия Бог в сънищата си, сънят на фараона и тълкуването му от Йосиф, което се оказва събитие с голямо значение не само за съдбата на самия Йосиф, но и на целия древен народ на Египет.

Как са възприемали сънищата древните народи?

Става ясно, че в древни библейски времена на съня се е гледало със страхопочитание и хората са се доверявали напълно на това, което им се нашепва чрез съня. Библията е един от най-богатите източници на сънища. В Стария и Новия завет има около 20 описания на сънища, които са божествено вмешателство в земните дела.

Древните асирийци, вавилонци и шумери считали Ан-.За-.Оар за бога на сънищата, който бил господар на подземните дълбини. Там той поддържал легион от помощници, ролята на които била да предават божествените послания на спящите хора.

В Древна Елада се смятало, че Зевс - върховният бог, подпомаган от бога на сънищата Морфей, изпраща на хората своите предупреждения, послания и пророчества. Когато Хипнос нежно е унасял древните, те са очаквали да се понесат на крилете на съня, водени от своя водач Хермес. В Омировата Илиада има описания на сънища, които са се оказали решаващи за много събития. В тези съновидения активно са участвали и боговете. Старогръцката, както и латинската литература изобилстват от разкази за общуване на хората с боговете чрез сънища.

Сънищата при племената

Как са възприемали сънищата древните народи?

Индианците от Северна Америка добре познават силата на сънищата. Хуроните и ирокезите редовно организирали церемонии за групово сънуване, което траело дни и седмици. Така те създавали стратегия за управление на племенните дела.

Ескимосите от залива Хъдзън и патанийците от Малайзия смятат, че по време на сън душата се отделя от тялото и живее с света на сънищата. Те вярвали, че е опасно да се буди заспал, защото той може да не успее да се върне в тялото си и да остане завинаги залутан в небитието.

Сънищата в Древна Япония

За древните японци е характерно, че имали много храмове, посветени на сънищата. Това важи както за шинтуистите, така и за будистите. В Уса е съществувало известно светилище с гадатели на сънища. Някои будистки храмове се радвали на голяма слава именно Aзаради гадателите на сънища, които служели там.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати