Вредата от недоспиването

Вреда от недоспиването

Повечето хора имат чувството, че в наши дни времето лети много по-бързо, отколкото в предишните векове. Ние не можем да живеем спокойно, винаги бързаме за някъде.

Съвременната техника не прави живота ни по-спокоен, а само по-комфортен. Няма нищо странно във факта, че по-голямата част от хората страдат от недоспиване.

За средностатистическия човек недостатъчният сън е много опасен. Той не само разрушава здравето, но води и до промяна на личността на човека. Може да се променят не само навиците му, но и чертите на характера му.

Затова през Средновековието имало инквизиция, която лишавала човек от сън, за да признае и извършените, и неизвършените грехове. За повечето хора осемчасовият сън е достатъчен.

За да изглеждате добре, трябва да се наспивате, тъй като липсата на достатъчно сън забавя производството на хормони, отслабва цялата имунна система и ако не си доспивате редовно, нервната ви система може да се разруши, интелектът ви да отслабне, както и реакциите на тялото и мозъка.

Недоспиването води до редица болести като хипертония, неврози, фобии. Това се случва дори с хора, които редовно спортуват и дишат чист въздух през уикенда.

Недоспиването може да се изрази в излишни килограми, и въпреки диетите – в затлъстяване. Системното недоспиване води до постепенно повишаване на кръвното налягане, не е изключено и развитие на диабет. Причината за тази тежка последица е продуцирането на повече инсулин при хронично недоспиване, тъй като глюкозата в кръвта се повишава заради невъзможността да бъде добре усвоена. Натрупаният излишен инсулин причинява натрупване на мазнини, човек напълнява и е изложен на сериозен риск от хипертония. Недоспиването нарушава и глюкозния толеранс, което си е сериозна предпоставка за диабет.

Кожата повяхва и губи свежестта си, очите не светят, косата цъфти и прилича на метла. Жените, които спят малко, остаряват с четиридесет процента по-бързо от връстничките си, които спят поне по седем часа дневно. Животът на хората, които не си доспиват, намалява поне с десет години.

Системно недоспиване

Всеки, който си е недоспивал, знае, че на през деня се чувства раздразнителен, концентрацията му е лоша, неработоспособен е, паметта му също е влошена. Така че е напълно нормално да заключим, че системното недоспиване пречи на кариерата, влошава отношенията с колегите и близките хора, става причини за грешки и неразбирателства.

В резултат на безсънието в тялото се повишава нивото на хормона допамин. Той причинява позитивизъм и по-силна мотивация, но за съжаление ефектът е твърде кратък. Опасното при тази ситуация е рискът от пристрастяване, увеличава се склонността към риск и импулсивно поведение, което може да навреди на някои аспекти в живота и дори да причини неприятности.

Системното недоспиване влияе негативно на имунната система и в крайна сметка сериозно я изтощава, като прави тялото податливо към различни заболявания. Сънят е здраве и е задължително условие за добро здраве и красив външен вид.

Липсата на сън е основна причина за разширяване на кръвоносните съдове под очите, което пък е предпоставка за тъмни кръгове. Когато човек се наспи системите функционират правилно и тъмните кръгове изчезват. Ако недоспиването е системно, кръговете става по-дълбоки и все по-трудно се прикриват.

Недоспиването влошава качеството на сексуалния живот, а при мъжете може да причини еректилна дисфункция.

Недостатъчният сън има и още един много неприятен страничен ефект - повишава апетита и ни кара да посягаме към по-нездравословни храни. Ако тялото не е починало достатъчно, в него започва да се отделя повече от пептида грелин, който причинява повишаване на апетита, за сметка на намаляващия хормон грелин - който подсказва на мозъка, че тялото вече е сито.

Според някои изследвания загубата дори и на 30 минути сън може да причини неприятните ефекти, забавящи метаболизма. Недоспиването е враг на красивата фигура и това е абсолютно доказан факт, който не бива да се пренебрегва.

Смята се, че само една безсънна нощ има ефект от злоупотреба с алкохол. В забързаното си ежедневие дори не осъзнаваме каква вреда нанасяме на организма си, като не му даваме необходимата почивка. Комбинацията от алкохол и недоспиване нанася двойна вреда на организма и трябва да се избягва.

Следобеден сън срещу недоспиването

Ненапразно испанците са измислили сиестата – следобедния сън, който е много полезен както за децата, така и за възрастните. Няма норма за съня – но той не трябва да бъде под седем часа, освен ако не се чувствате бодри след четири-пет часа сън. Всеки сам трябва да усети кога нервната му система и физическото му състояние са възстановени.

Ако страдате от проблеми със съня, може да си сложите в спалнята растения, които биха помогнали. Това са алое вера, лавандула, обикновен бръшлян и сансевиерията. Лавандулата е най-ефективна при безсъние, защото действа отпускащо и релаксиращо върху нервната система. Саксията с лавандула до леглото е истински дар при проблеми със съня, така че не се колебайте да си вземете от това чудодейно цвете.

Рейтинг

5 2
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
i az
i az
13.08.2013 09:36
Абе кво да ви кажа, цивилизацията е булшит.
0
0
radinaL
radinaL
08.11.2011 09:55
Преди имах проблеми със съня и се оказа, че е от нерви. Сега вече спя. Прекарах 8 месеца и половина в безсъние.
0
0
Нели
Нели
28.07.2014 15:24
Как се излекува? И аз имам проблеми със съня, Къде да отида?
0
0
Ina
Ina
27.10.2011 07:22
Ми спи и ставай, когато стане 10.
3
0
krisi
krisi
30.06.2011 09:15
Аз постоянно ставам в 3, 4, 5,6,7 как да ставам към 10 ?
0
0