Вредата от недоспиването

Вредата от недоспиването

Повечето хора имат чувството, че в наши дни времето лети много по-бързо, отколкото в предишните векове. Ние не можем да живеем спокойно, винаги бързаме за някъде.

Съвременната техника не прави живота ни по-спокоен, а само по-комфортен. Няма нищо странно във факта, че по-голямата част от хората страдат от недоспиване.

За средностатистическия човек недостатъчният сън е много опасен. Той не само разрушава здравето, но води и до промяна на личността на човека. Може да се променят не само навиците му, но и чертите на характера му.

Затова през Средновековието имало инквизиция, която лишавала човек от сън, за да признае и извършените, и неизвършените грехове. За повечето хора осемчасовият сън е достатъчен.

Вредата от недоспиването

За да изглеждате добре, трябва да се наспивате, тъй като липсата на достатъчно сън забавя производството на хормони, отслабва цялата имунна система и ако не си доспивате редовно, нервната ви система може да се разруши, интелектът ви да отслабне, както и реакциите на тялото и мозъка.

Недоспиването води до редица болести като хипертония, неврози, фобии. Това се случва дори с хора, които редовно спортуват и дишат чист въздух през уикенда.

Недоспиването може да се изрази в излишни килограми, и въпреки диетите – в затлъстяване. Кожата повяхва и губи свежестта си, очите не светят, косата цъфти и прилича на метла.

Жените, които спят малко, остаряват с четиридесет процента по-бързо от връстничките си, които спят поне по седем часа дневно. Животът на хората, които не си доспиват, намалява поне с десет години.

Ненапразно испанците са измислили сиестата – следобедния сън, който е много полезен както за децата, така и за възрастните.

Няма норма за съня – но той не трябва да бъде под седем часа, освен ако не се чувствате бодри след четири-пет часа сън. Всеки сам трябва да усети кога нервната му система и физическото му състояние са възстановени.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
i az
i az
13.08.2013 09:36
Абе кво да ви кажа, цивилизацията е булшит.
0
0
radinaL
radinaL
08.11.2011 09:55
Преди имах проблеми със съня и се оказа, че е от нерви. Сега вече спя. Прекарах 8 месеца и половина в безсъние.
0
0
Нели
Нели
28.07.2014 15:24
Как се излекува? И аз имам проблеми със съня, Къде да отида?
0
0
Ina
Ina
27.10.2011 07:22
Ми спи и ставай, когато стане 10.
3
0
krisi
krisi
30.06.2011 09:15
Аз постоянно ставам в 3, 4, 5,6,7 как да ставам към 10 ?
0
0