sanovnik.bg»Статии»Сънища»Здрав Сън»Сънят лекува страха! Научно обяснение

Сънят лекува страха! Научно обяснение

Сънят лекува страха! Научно обяснение

Понякога всеки от нас си е задавал въпроса каква е ползата от съня и защо се налага да спим, и то по доста часа на ден, като вместо това бихме могли да свършим доста полезни неща за това време.

И така, на първо място, сънят е полезен за ума, като дори може да се каже, че докато спим, ние ставаме по-умни. По време на сън се активизират сложните механизми на интелекта, позволяващи логически да се систематизира получената през деня информация. Интересен факт е, че учените са доказали, че информацията получена непосредствено преди сън се запомня много по-добре и за по-дълъг срок.

Второ, сънят е полезен за душата, както и ни помага да се борим със страха и стреса или казано с други думи, той помага да се възстановят душевните и психически сили на организма, като също така да се премахне натрупаното през деня напрежение. Доказано е, че именно по време на фазата на дълбокия сън се активизира образуването на нови нервни клетки, а именно невроните.

Заедно с това по време на сън ние сами сме си психолози. Казано с други думи, ако в будно състояние страхът ни пречи да решим проблемите ни и да ги анализираме правилно, то по време на сън се включва аналитичното мислене, позволяващо ни да намерим причината на проблема и пътя на решението му.

Днес дори има терапии за лечение на страха със сън. Пациентите се вкарват в състояние на сън с помощта на хипноза, автотренинг, електромагнитни импулси или с успокоителни. Лечебният сън широко се използва при невропсихиатричната практика и е много ефективен при астенични състояния, изтощение на нервната система, депресия, невроза, фобия или страх.

Безсъние и чувство на страх

Безсънието е симптом на повече от 90 различни болести. Така например, ако дълго не можете да заспите, тогава причината може да е, че изпитвате чувство на страх, напрежение и силен стрес. Ако пък се събуждате без причина през нощта, тогава е възможно проблемът да се крие в някой орган, който изпраща сигнал към мозъка и вие се будите без причина. В случай пък, че се събуждате много рано и не можете да заспите пак, тогава е възможно да имате хормонални проблеми.

Именно заради това е много важно да се наспивате всеки ден, тъй като сънят е в основата на отличното душевно и психическо здраве.

Оптималното време за сън на ден за възрастен човек е около 6 часа, но не повече от 8 часа дневно, тъй като тогава се поврежда дневният биоритъм, намалява се тонусът на организма, което, от своя страна, води до хронично главоболие, загуба на апетит и дори депресивни състояния.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати