Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Фундаментални истини, които са измислени наскоро

Фундаментални истини, които са измислени наскоро

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983368
1 от 5 Снимки

1. Библията е била безстопанствена през повечето време


Най-продаваната книга за всички времена, е Библията. Тя е разпродадена в поне 5 милиарда бройки из целия свят. През по-голямата част от част от съществуването ѝ обаче си е било чист грях да я притежавате. Книгата, като широко достъпен продукт, е сравнително ново нещо и датира от около 500 години. Когато говорим за Библията, нейното начало е поставено през 5-ти век. Тогава съветът на Хипон се събира и систематизира всички текстове и решават, че някои книги са канонически и могат да се добавят към съществуващия Стар завет (27, за да бъдем точни), а останалите са еретически. Реално влиятелните хора от Църквата не искат останалата част от християнското общество да чете точно това, което са определели като божията истина. Реално те не искат хората да четат изобщо, поради което през следващите 1000 години твърдят, че средностатистическият човек е твърде тъп, за да чете Библията. Обикновеният човек бил задължен да ходи на църква, защото само там можели да му разяснят за какво става на въпрос. А това не струвало малко. Свещениците четели и превеждали от едно много скъпо и ръчно преписано копие.

Първата печатна Библия се появява през 15-и век. През 1536-та година някой си Уилям Тиндъл обаче прави огромната грешка да преведе Библията от гръцки на английски, за да могат и сънародниците му да осмислят цялата вяра. Срещу усилията си той получава смърт на кладата. Това обаче дава началото на по-евтиното издаване на Библии из цял свят;

Когато нещо бъде измислено, често неговият изобретател се опитва да втълпи на хората, че винаги го е имало. Примери за това има много. Така например производителите на диамантени пръстени ги рекламират така, сякаш са вековна традиция, а това изобщо не е истина.

Знаете ли например, че тийнейджърите се появяват след Втората световна война. Прадядо ви не знае какво са тийнейджърски години. Причината за това е една – те са измислени след 40-те. Дотогава хората са преминавали направо от 12 на 20 години. Никой не е обръщал специално внимание на периода от човешкото развитие, когато не си нито дете, нито възрастен. Терминът тийнейджър е въведен от списание Life през декември 1944 г. С него авторите се опитват да опишат новата американска младеж, и по-точно – бялото момиче тийнейджър от средната класа. Тя се характеризира с всички факти, които са ни познати и до днес – от мания по телефоните до отегчение от света.

Ако започнем да се ровим, ще разберем, че едни от нещата, които приемаме за фундаментална истина в живота ни, също са скоро наложени факти. В галерията горе ще намерите кои са най-фрапиращите примери за това.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати