Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Фундаментални истини, които са измислени наскоро

Фундаментални истини, които са измислени наскоро

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983371
2 от 5 Снимки

2. Бялата раса е нещо ново


Понятието бяла раса и доста скорошно. Древните гърци смятали светлокожите за по-нисши и ги наричали варвари. Истината е, че разделението на база култура и географско местоположение и до днес са основни фактори.

Расизмът, такъв, какъвто го познаваме днес, започва в края на 18-ти век. Тогава германският антрополог Йохан Фридрих Блуменбах събира черепи от цял свят. Той ги подрежда и класифицира в пет раси: европеидна (бяла), монголска (жълта), малайска (кафява), етиопска (черна) и американска (червена). Ученият твърди, че всички раси са еднакви, с което опровергава убеждението, че африканците са по-висша раса. След това отсъжда, че балите са най-красивите. Идеите му са продължени от Томас Джеферсън, който пък обявява, че англо-саксонците са най-яката бяла раса. Така през 19-ти век разделението между расите вече е очевиден факт.

Историята не приключва до тук. В края на 1910-та саксонците отпадат от класацията, а през 40-те антрополози обявяват, че има само три раси: бяла, черна и азиатска. За да бъде максимално обидно, те се по-точно: една негроидна раса, една монголоидна и една европеидна. Така днес да си бял означава, че не си от мръсното малцинство, което в миналото е считано за много повече от теб. Е, явно наистина всичко се връща;

Когато нещо бъде измислено, често неговият изобретател се опитва да втълпи на хората, че винаги го е имало. Примери за това има много. Така например производителите на диамантени пръстени ги рекламират така, сякаш са вековна традиция, а това изобщо не е истина.

Знаете ли например, че тийнейджърите се появяват след Втората световна война. Прадядо ви не знае какво са тийнейджърски години. Причината за това е една – те са измислени след 40-те. Дотогава хората са преминавали направо от 12 на 20 години. Никой не е обръщал специално внимание на периода от човешкото развитие, когато не си нито дете, нито възрастен. Терминът тийнейджър е въведен от списание Life през декември 1944 г. С него авторите се опитват да опишат новата американска младеж, и по-точно – бялото момиче тийнейджър от средната класа. Тя се характеризира с всички факти, които са ни познати и до днес – от мания по телефоните до отегчение от света.

Ако започнем да се ровим, ще разберем, че едни от нещата, които приемаме за фундаментална истина в живота ни, също са скоро наложени факти. В галерията горе ще намерите кои са най-фрапиращите примери за това.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати