Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Фундаментални истини, които са измислени наскоро

Фундаментални истини, които са измислени наскоро

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983371
5 от 5 Снимки

5. Авторското право възниква след 18-ти век


Един от първите плагиати в историята, е Шекспир. Едни от най-известните му пиеси са преписани от по-ранни автори, но в онези години това не се счита за нещо нередно. Законът за авторското право е въведен чак през 1710-та година. Преди това не е имало законово определение за интелектуална собственост. С въвеждането на закон обаче се дават легални права върху писмена идея на човека, който я е измислил, а не на онзи, който е имал средствата да я пресъздаде. Преди законът за авторското право авторите не само са не са се стремили към оригиналност, но и съзнателно са я избягвали. Те чисто и просто са надграждали творенията на други писатели преди тях. Така обаче са се родили някои от най-известните творби в историята. Една от теориите за това твърди, че Омир не е бил поет, а цяло поколение поети, които са надграждали творчеството си.

Когато нещо бъде измислено, често неговият изобретател се опитва да втълпи на хората, че винаги го е имало. Примери за това има много. Така например производителите на диамантени пръстени ги рекламират така, сякаш са вековна традиция, а това изобщо не е истина.

Знаете ли например, че тийнейджърите се появяват след Втората световна война. Прадядо ви не знае какво са тийнейджърски години. Причината за това е една – те са измислени след 40-те. Дотогава хората са преминавали направо от 12 на 20 години. Никой не е обръщал специално внимание на периода от човешкото развитие, когато не си нито дете, нито възрастен. Терминът тийнейджър е въведен от списание Life през декември 1944 г. С него авторите се опитват да опишат новата американска младеж, и по-точно – бялото момиче тийнейджър от средната класа. Тя се характеризира с всички факти, които са ни познати и до днес – от мания по телефоните до отегчение от света.

Ако започнем да се ровим, ще разберем, че едни от нещата, които приемаме за фундаментална истина в живота ни, също са скоро наложени факти. В галерията горе ще намерите кои са най-фрапиращите примери за това.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати