Непознатото и жестоко лице на Христофор Колумб
The Unfamiliar and Terrible Side of Christopher Columbus
sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Исторически Личности»Непознатото и жестоко лице на Христофор Колумб

Непознатото и жестоко лице на Христофор Колумб

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k939
Христофор Колумб

Личните дневници на откривателя Христофор Колумб разкриват, че зад легендарната му фигура се крие един престъпник, който ако беше жив днес, щеше да го чака смъртна присъда.

И докато половината свят се надпреварват да величаят фигурата на известния мореплавател на 12 октомври - Денят на Христофор Колумб, ние ще ви представим едно малко по-различно лице на един от най-популярните хора в световната история.

Най-разпространеният мит за Христофор Колумб е, че той е първият европеец, който стъпва на земите отвъд Атлантическия океан, заради което се определя като откривателя на Новия свят.

Това обаче не е вярно. Изследване преди години установи, че първият европеец, който е прекосил Атлантическия океан, е викингът Лейф Ериксон, който основава първото селище на американска земя цели 500 години преди Христофор Колумб.

Корабна Карта

Мит е и дружелюбното отношение на мореплавателя към индианците. Самият той определя новооткритите племена като гостоприемни. Те искаха да споделят с всички и когато поискаш нещо, никога не ти отказват.пише Колумб е дневниците си.

Гостоприемството на островитяните обаче било наказано от Колумб, които взел хората за свои роби и ги принудил да работят в мините му. Голяма част от първите открити индиански племена са брутално избити, като в историческите хроники се споменава за над 125 000 мъртви.

Децата и жените също не били пощадени от жестокия мореплавател, като дори и тях той оковавал и продавал в робство на свои приятели.

Лесно можеш да вземеш за една жена същите пари като за цяла ферма. Това сега е много често срещано и има много търговци, които търсят момичета – най-вече такива на 9-10 години. – пише Колумб в дневниците си.

Индианци

Ако някой от робите се опитал да избяга, Колумб пращал срещу него обучени кучета, които го разкъсвали жив.

В историческите хроники е известно масово самоубийство на близо 100 роби, които не успели да издържат мъченията на Колумб и неговите хора.

Известна е и жестокостта на подчинените на Колумб, които изпробвали остротата на сабите си, като нарязвали краката на деца.

Христофор Колумб всъщност е първият търговец на роби в историята, като предимно продавал индианци. Неговият син доизгражда работата му чрез търговията на негри. Така легендарния американски герой основава проблем, с който Америка се бори в следващите 300 години.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
лош батко
лош батко
10.07.2014 20:40
В тая статия има толкова невежество, че ми е жал за автора. Колумб въобще не е "стъпил" в Америка, а на островите в карибския басейн, вярвайки, че е достигнал непознати части на Азия. Не е конкистадор, не завладява нищо, не води войници, а "подчинените" му са моряци. Така наречените му дневниците са критикува испанската корона за подхода към в новите територии. Това с децата е мит, който английските крапери разказвали, но никога не е доказан. Още Лейф Ериксон не основава селице, а военен авантпост, който е напуснат веднага щом вигинките откриват, че в новите земи няма манастири за ограбване и невъоръжено население за поробване си тръгват.
37
5