Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Честваме Деня на славянската писменост и култура

Честваме Деня на славянската писменост и култура

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k732
Кирил и Методий

На 24 май се чества Денят на славянската писменост и култура. От 1851 година денят се отбелязва като национален празник с шествия и културни прояви.

Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 година, където се споменава, че азбуката, създадена от братята Кирил и Методий, е почетена на 22 май 1803 година в град Шумен.

През Възраждането в България е съществувала традицията делото на Солунските братя да бъде почитано, но първият общ църковен празник в страната е организиран на 11 май 1851 година по инициатива на Найден Геров в пловдивското епархийското училище Свети Свети Кирил и Методий.

Тържествата, с които се показвала почитта към славянската азбука, изразявали духовната борба на българите през Възраждането за независимост, просвещение и национално въздигане.

Национална Библиотека

Празникът се е отбелязвал не само в България, но и от българите в Русия, Румъния и други места по света.

През 1892 година Стоян Михайловски написва текст, посветен на братята Кирил и Методий, озаглавен Химн на Свети Свети Кирил и Методий. 8 години по-късно Панайот Пипков пише и музика към текста и днес песента е позната като Върви, народе възродени и се изпълнява на тържествата по случай празника.

24 май е ден, в който се празнува създаването на първата славянска азбука – глаголицата, и създадената малко след нея – кирилица.

Авторите на глаголицата са Кирил и Методий, а за създател на кирилицата се смята техният ученик – Климент Охридски, който кръщава втората славянска азбука на своя учител Кирил.

Глаголицата е създадена през 863 година във Великоморавия и е била първата азбука, която най-точно отбелязва характерните особености в славянския говор.

Рибен Буквар

Няколко години по-късно Климент Охридски разработва по-удобната и по-проста кирилица, която се състояла от 36 букви.

През годините в България азбуката и правописните норми са се реформирали, като последната промяна е известна като Отечественофронтовска и се е извършила през 1945 година.

Оттогава буквите в нашата азбука са 30.

Днес близо 300 милиона души пишат на кирилица, а България е единствената държава в Европейския съюз, която използва тази азбука.

Вижте още кога почитаме Свети Методий Славянобългарски.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest