sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Писменоста на древните келти

Писменоста на древните келти

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
763186
Писменоста на древните келти

Земите, които са заемани от келтските племена, чието съществуване се проследява в повече от 25 века са огромни. Няма много запазени източници за тях, има няколко писмени източници от различни автори. В последните години съвременната археология постига по-голям напредък. Класическият образ на келтите е описан като мъже и жени варвари, които са облечени в животински кожи, почитали са странни божества и животът им е бил изпълнен с кръвни вражди. Има данни, че те първи започват да обработват желязото за изработването на оръжия и инструменти.

Келтите са използвали символи, наречени руни. Руните са древна азбука. Келтите са изписвали тези символи на дърво, метал и камък. Смятало се е, че руните притежават магическа сила и затова са били използвани като амулети и талисмани. Келтските жреци – друиди са ги използвали за предсказване на съдбата.

Руните са открити от норвежкия бог Один, който докато висял на древно дърво без вода и храна, самонабучил се на кол. Той останал така девет дни и по този начин достигнал до идеята за руните. Хвърлил на земята девет пръчици, а те образували матрица от линии. Така се появяват и 24 символа на руните, а първите девет пръчици са символ на целият космос.

Друидите вярвали, че между природните стихии, енергията и руните има пряка зависимост. Руните са използвани освен за предсказание и за лекуване и благославяне. Освен за гадаенето на бъдещето, вярвало се е, че руните могат да го променят.

Последните хора, които са използвали руните за гадаене са живели в Исландия през 17 век. Оттогава това изкуство замира.

Камъните, върху които са изписвани символите се наричали рунически камъни. Надписите са били кратки и по самата своя същност представлявали заклинания. Руническите надписи се наричат футарк и се четат, както от ляво на дясно, така и от дясно на ляво. Тази писменост е използвана от келтите, викингите и славяните.

Келтската представа за света се свърза с формата на дърветата, чиито корени са дълбоко в почвата, а клоните са извисени високо в небето. Смятали са дърветата за живи и одухотворени същества, притежаващи мъдрост и магически сили. Самата дума друид води етимологията си от дърветата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest