Как да постигнем хармония чрез Аюрведа
Achieve harmony through Ayurveda
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Духовното»Как да постигнем хармония чрез Аюрведа

Как да постигнем хармония чрез Аюрведа

AdminAdmin
Дарт Вейдър
658392
Как да постигнем хармония чрез Аюрведа
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Основана преди повече от 5 000 години, Аюроведа се счита за най-старата форма на изцеление – физическо и духовно. Тя представлява свещена наука, чиято цел е да допринесе за баланса между тялото, ума и духа за оптимално пълноценен живот.

Аюрведа може да бъде използвана и за лечение на много от днешните неразположения като главоболие, косопад и наднормено тегло. Основите на метода са подходящо хранене, упражнения и сезонни активности за баланс на тялото. Следвайки тези стъпки, че се научите да постигате желаната хармония.

Принципи на Аюрведа

Според Аюрведа всеки един човек се влияе в различна степен от отделните елементи. Това се получава заради т.нар. природна конституция. Аюрведа ги разделя в 3 отделни доши: вата, пита и кафа. При вата доша доминират елементите пространство и въздух; при пита доша се наблюдава превес на елемента огън; в кафа доша преобладават елементите вода и земя.

Трябва да се знае, че дошата не просто характеризира тялото, но и неговите предпочитания (храни например). Чрез разбиране на тези основни принцип в Аюрведа, всеки човек може по-добре да се осъзнае и да разбере какво да прави, за да се поддържа в равновесие.

Йога

Практикувайте йога. Йога упражненията се считат за „сестрата” на Аюроведа, дарява много ползи на изучаващите я. Очакваните резултати са усъвършенстване на съзнанието, физическото здраве, духовната устойчивост и способността да се справяме със стреса. Йогата се препоръчва също и за хора, чиито търсения са свързани с възвисяване на духа.

Изследвайте различните типове йога, за да установите кой тип най-много подхожда на вашите цели. Има много видове, но най-популярните са „Бикрам йога”, „Лиенгър йога”, „Аштанга йога” и „Винийога”.

За йога практикуването са важни много съпровождащи игрите неща. Като например учителят (треньорът). Важното е да се чувствате комфортно с него, за да стане възможно истинското възприемане на философията и физиката на йога. Ако не желаете да посещавате йога класове, можете да играете йога вкъщи. Днес има много видео материали и запис на упражнения, качени в интернет пространството. Книгите също са подходящ самоучител.

Медитация

Медитирайте, за да прочистите своя ум и за да подобрите съзнанието си. Аюроведа изцяло подкрепя медитацията. Тя помага да опознаете себе си по-добре, което от своя страна води до по-добро здравословно състояние, усъвършенстване на интелигентността и засилване на интуицията.

Намерете медитационните техники, които са най-подходящи за вас. Има много видове медитация. Всички те основно могат да бъдат класифицирани в две основни групи – ежедневна медитация и чувствена медитация. Ежедневната медитация се практикува в специфично време от деня за релаксация и извисяване на духа. Чувствената медитация, или техниките, чрез които изцяло изживяваш момента, се практикува постоянно, във всяка извършвана дейност.

Хранене според Аюрведа

Храненето заема специално място в Аюрведа. Принципите на правилното хранене целят постигане на отлично храносмилане, разграждане и пълноценно усвояване на веществата. Храносмилането е много важно за Аюрведа, защото се смята, че то трансформира всичко, което приемаме и го адаптира по най-добрия начин за организма.

Лошото храносмилане води до дисбаланс във всички системи в тялото, а застояването на хранителни остатъци и токсини причиняват възпаления и здравословни проблеми. По този начин започват всички физиологични заболявания, а негативните емоции допълнително повлияват на определени органи да натрупват отрови. Така се получава порочен кръг, който значително компроментира тялото.

Именно затова Аюрведа задължително цели пречистването на организма от токсините. Според древната индийска система за всяка една от трите доши има подходящи и неправилни храни.

Храната за кафа доша трябва да е мека и топла; за пита доша е по-подходяща хладката храна; вата доша изисква по-питателна и топла храна с много белтъчини и въглехидрати.

Без значение от типа доша, Аюрведа подчинява храненето в съзвучие с природата и най-вече слънчевата активност. В никакъв случай не бива да се пропуска закуската, която трябва да е богата на плодове и да се консумира преди 8 часа сутринта. Обядът е около 13-13:30 часа, защото тогава храносмилателният тракт работи най-силно и може да преработи по-тежки храни. Хубаво е да има някаква лека следобедната закуска, а вечерята трябва да е ранна и лека - супа и листни зеленчуци.

Заключение

Аюрведа не е просто медицина, тя е древно познание за света. Представлява цялостно учение за Космическата енергия и човека като неразделна част от нея. Спазването на тази философия и начин на живот може да помогне за духовно и физическо изцеление и усъвършенстване.

Аюрведа разглежда здравето първо като хармония със самия себе си. Поради тази причина всички ние трябва да се научи да се самонаблюдава и самоанализира. При Аюрведа не трябва да има враждебност към околните, а хората сами трябва да определят кое е важно за тях в живота и кое няма никаква стойност.

Аюрведа обобщава четири основни житейски етапа - изпълнение на задачите, поставени от обществото; работа и трупане на богатства; насищане на материалните желания; осъзнаване, че животът е повече от трупане на богатства и задоволяване на околните.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest