Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Праисторически хора и животни»Нови факти за погребалните традиции на неандерталците

Нови факти за погребалните традиции на неандерталците

Нови факти за погребалните традиции на неандерталците

Пещерата Шанидар в Иракски Кюрдистан е един от най-важните обекти в световен план, свързани с неандерталците. Проучванията там продължават и откритията продължават да изненадват учените. Едно такова откритие помага на специалистите да разберат как древните хора погребвали своите мъртви.

Откритията за неандерталците пещерата Шанидар

Пещерата Шанидар е известна с така нареченото Цветно погребение. През 50-те и 60-те години на миналия век са открити фрагменти от скелети на неандерталци и в един от тях са намерени полени, смесени с околната пръст.

Костите принадлежали на мъж на възраст между 30 и 45 години, а състоянието на скелета доказва, че е погребан с ритуал, който включвал цветя. Този факт противоречи на разбирането за неандерталците до момента като за неразвити и без култура древни хора.

Освен това откритие се появяват и други, които доказват, че тезата за изостаналостта на тези предходници на човека не е състоятелна. Явно те са били по-умни, отколкото се смята.

Същност на погребенията при неандерталците

За археолозите интерес представлява въпросът какво са правили неандерталците с труповете на починалите.

Днес останки на древни хора, открити в Шанидар преди 20 и дори 100 години могат да бъдат отново изследвани със съвременна апаратура, която позволява не само да се изследва древна ДНК, но и да се отговори на въпроса какво са правили неандерталците със своите мъртъвци.

Погребални традиции на неандерталците

Скелетът в Шанидар със следи от погребален ритуал, започва да разкрива тайните си през 2014 година, когато на фрагменти от него изследователите попадат случайно, но поради напрегнатата обстановка в района търсенето е преустановено и възобновено отново, като през 2016 година е открито ребро, а после през 2018 година е открит черепът. На следващата година вече е открит целият скелет.

Първоначалното датиране показва възраст от 70 хиляди години, а зъбите сочат, че човекът е бил на средна възраст, когато е умрял. Почти цялата горна част на скелета от кръста нагоре е открита. Трупът е бил положен легнал на гръб, лявата му ръка е сгъната, дланта е под главата, сякаш спи, а до главата му е поставен особен камък, който може да бъде някакъв маркер според учените.

Сравнявайки отделните намерени скелети, специалистите стигат до извода, че някои от тях са погребани. Телата със следи от погребение са положени в канал на пода на пещерата, създаден от водата, като нарочно е бил изкопан да стане по-дълбок.

Значение на намерените останки от неандерталци за науката

Първоначалното сканиране на скелета показва, че слепоочната кост на човека е добре запазена. Тъй като е най-плътната кост, тя може още да съдържа ДНК, от която може да се научат интересни подробности за неандерталците от този период като например как са изглеждали и дали са се смесвали с други хоминини.

Съвременните хора погребват своите мъртви от поне 100 хиляди години. Не известно дали неандерталците са развили сами това отношение към починалите или са го заимствали от хората, но е известно, че двата вида са се срещнали някъде по времето, когато са открити тези погребения при неандерталците.

Ако неандерталците са ползвали пещерата Шанидар като място за памет за мъртвите и за ритуали за погребение, това предполага наличие на по-сложна култура при тях.

Вижте още: Най-странните древни погребални церемонии

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest