sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Археология»Огромното значение на находките в Караново

Огромното значение на находките в Караново

Огромното значение на находките в Караново
Снимка: wikimedia.org / Spasimir

Останките от праисторически жилища се наричат в археологията селищни могили. Всяко място, обитавано хилядолетия наред постоянно или с прекъсване за определен период, създава състояние, наричани от археолозите пластове.

В тях се откриват останки от жилища, вещи от ежедневието и други, употребявани от хората в определен период. Културните пластове наподобяват торта и дебелината на всяко нейно парче зависи от продължителността на определен исторически промеждутък от време.

На територията на България има много такива селищни могили и една от най-ценните е тази при село Караново, в близост до Нова Загора. Тя се намира по южните склонове на Сърнена гора и е най-голямата селищна могила на територията на Европа.

Цялата площ на могилата е 25 декара, но само малка част е разкопана. Културните пластове, които вече са се разкрили, са високи 12.40 метра и са резултат от натрупвания, създадени от живота по тези места по различно историческо време. Това място е обитавано почти непрекъснато в продължение на 4 хиляди години - от неолита до бронзовата епоха.

Разкритите находки дават възможност да се проследи развитието на живота на хората на едно определено място през хилядолетията и това я прави обект със световно значение. Възприемат могилата като модел, по който да се сравняват други находки на Стария континент, но и не само, а също и в Азия.

Изследванията, проведени в Караново, позволяват да се създаде една изключително важна за проучванията на праисторическата епоха хронологична система, която е еталон на всички европейски археологически работи.

Най-ранното селище в Караново е възникнало още през неолита и е обитавано от траките и през бронзовата епоха. В могилата е открита най-голямата европейска къща от ранния бронзов век, преди около 3 хиляди години преди Христа. Общата площ на къщата е 216 квадратни метра и има 3 помещения.

Открит е печат с надпис в археологическия обект и този надпис се явява най-старата европейска писменост.

Друго забележително откритие е на пищно погребение на знатен член на тракийската аристокрация. Погребаната с него колесница, украсена със сребърни и златни орнаменти, е истинско произведение на изкуството, а освен това дава възможност да се проучат погребалните ритуали на траките.

Глинени съдове, сърп от еленов рог, лъжички, глинени фигурки, зооморфни съдове и още много други интересни находки разказват за богатия живот, кипял по тези места далече назад в миналото, който днес може да ни даде безценни сведения за начина, по който се е развивал животът.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest