Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Римската Империя»Ромул Августул - последният римски император

Ромул Августул - последният римски император

Ромул Августул - последният римски император
Снимка: Wikipedia

Първият владетел на Римската империя, който се титулува император, е Октавиан Август и животът и управлението му са добре познати. Кой е обаче последният и какво се е случило с него?

Последният император на Западната Римска империя носи по ирония на съдбата имената на основателя на Рим - Ромул, и първия император - Август. Флавий Ромул Август е известен повече с ироничното име, дадено му от съвременниците - Ромул Августул, или Августчето, тъй като момчето император малко се интересувало от делата на империята и било статист на трона, докато реално властта била в ръцете на баща му Орест.

Историческите анали също не са благосклонни към него и сведенията за живота му са малко. Знае се, че е син на Флавий Орест, римски гражданин с потекло от Панония, служил в двора на Атила като секретар, а през 475 година минал на служба при император Юлий Непот. През същата година е назначен от императора за главнокомандващ на армията, за да води войната с визиготите. Орест организирал военен бунт, при който законният император Непот избягал в Далмация.

Орест не могъл да стане император, защото варварите нямат право на това, но щом достигнал Равена, той поставил непълнолетния си син Ромул начело на империята. Младият император не управлявал реално, нито се интересувал от това, той имал само церемониална функция. Легитимността на Ромул и авторитетът му на император са оспорени и извън Италия. Той не взимал никакви решения и не оставил паметници, макар че има монети с неговото име, сечени в Милано, Равена, Рим и Галия. Момчето всъщност било жертва на интригите и жестоките нрави на времето си.

На трона на империята Ромул се задържал само няколко месеца. Друг от военачалниците, военачалник от германски произход - Одоакър, вдигнал бунт срещу Орест, победил го и го екзекутирал. Овладял бързо столицата на Ромул - Равена, а младият император абдикирал на 4 септември 476 година.

Одоакър изпратил инсигниите на Ромул на император Зенон в Константинопол и той ги задържал, но напомнил на варварина, че римляните си имат император - Непот, затова Одоакър управлявал на практика, но без да вземе официално длъжността.

Крайната съдба на Ромул е загадка. Един от хронистите - Валенсиан, съобщава, че Одоакър, впечатлен от младостта на императора, който тогава бил на около 16 години, и благия му нрав, пощадил живота му и му отпуснал издръжка, а след това го изпратил при свои роднини в Кампания, където момчето продължило образованието си. Според Йорданес и Марцелин Кампания била избрана като място за заточение на абдикиралия император.

Според източниците Ромул бил настанен в замък в Неапол, построен от Лукул през І век. Предполага се, че до 511 година той е бил жив, защото се споменава в кратка бележка, но след това историята замлъква за неговия живот.

Краткотрайното му управление е повече известно с това, че бележи края на античния свят и началото на Средните векове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest