sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Наука и Експерименти»Връзката между науката и духовността

Връзката между науката и духовността

кръст
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

На пръв поглед между наука и духовност не съществува връзка. Първата се основава на опити и обобщения, придобити в практиката, както и теоретични постановки, които имат своята неоспорима логика.

Духовността намира своите опорни точки в полета на въображението, в сетивността и емоцията. Къде е пресечната точка между тези наглед толкова различни понятия?

Мост между тях хвърля един философ - Рудолф Щайнер, австрийски философ от миналия век, духовен и философски основател на Weleda. В началото на миналия век Щайнер прокламира идеите на антропософията, философско течение, отделило се от теософията.

Тази философска школа гледа на състоянието на нещата по един нов и оригинален начин. Трудовете на Щайнер и последователите му предлагат да се въведат духовни елементи в земеделието, образованието и лечението.

Според Щайнер всеки индивид притежава способности, които да му отворят вратата към висшите светове, но те спят в него и трябва да бъдат събудени. Ако човек развие своите скрити дарби, ще получи достъп до истинските духовни съкровища.

До духовни висоти се стига само по пътя на смирението. Истинското познание се разкрива пред тези, които го почитат.

исус христос

За да се достигне духовно познание, трябва да се отхвърлят битовизмите и решаването на дребните житейски въпроси. Потъването в тях затваря пътя към всякакво висше познание.

Антропософията смята, че човек е в състояние да се промени напълно, да се усъвършенства, но този процес трябва да се извърши в неговия вътрешен мир, в мислите му.

Как да се работи върху промяната в себе си?

Това може да стане чрез дистанциране от себе си, което дава независим поглед като на страничен наблюдател. Обективното осмисляне на фактите относно собствения душевен мир показва личните емоционални преживявания в неочаквана светлина.

Индивидът получава възможност да отдели важното от несъщественото. Радостта, тъгата, мислите и преживяванията получават съвсем ново съдържание, ако човек застане срещу себе си.

Когато някой се остави да бъде направляван от живота, вместо сам да го управлява, външният свят ще стесни напълно параметрите на вътрешния живот и индивидът ще загуби простора си.

За да постигне успех, всеки се нуждае от съвети, от добронамерена подкрепа. Тя трябва да се подбира внимателно, защото на търсещия е нужна опора, а не сила, която да властва над съзнанието му. Силата и знанието правят човека скромен и желанието за власт напълно отсъства при него.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest