Новата най-възрастна жена на планетата издаде тайната на дълголетието си

1 от 4 Снимки
Вайлет Браун от Ямайка
Снимка: Hubie Chin
Вайлет Браун от Ямайка

117-годишната Вайлет Браун от Ямайка е новият рекордьор в категорията най-възрастен човек на планетата. Тя разкрива, че е дължи дълголетието на една малка тайна, която няма нищо общо с храненето.

След кончината на италианката Ема Морано на 16 април Вайлет стана новият най-възрастен човек на планетата /виж галерията/. Тя казва, че често ѝ задават въпроси за хранителния ѝ режим.

В него обаче няма нищо необичайно, освен че никога не е хапвала свинско или пилешко месо, нито пък е пила ром, пише местният вестник Jamaica Gleaner.

Тя е родена на 4 април 1900 година, а на 13-годишна възраст получава кръщелното си свидетелство в местната църква. Когато е на 107 години роднините ѝ предлагат да кандидатства за най-възрастния човек на планетата, но се оказва, че годинките ѝ не са достатъчни.

Браун е наричана от близките си Леля V. Съпругът ѝ работил във ферма за захарна тръстика, а тя първо е работила като шивачка, след което е сменила професията си на домашна помощница.

Днешните млади хора си живеят лесно – канализация, таксита и автобуси, които ги откарват, докъдето поискат, всичко е направено за тяхно удобство. Когато аз бях млада и дори в зрялата си възраст трябваше да работя толкова усърдно, че понякога, когато се връщам назад, ми се доплаква заради тежката работа, която трябваше да върша, за да изкарвам прехраната на семейството си, споделя тя.

Всеки ден тя е изминавала по 4 километра с бози крака, за да достави вода на семейството си. Заедно с това ходела на училище и се грижела за по-малките си братя и сестри.

Именно упоритата работа е поддържала здравето ѝ според нея и не си е оставяла почти никакво време за мързел.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари