Sanovnik.bg»Съвети»Какво е мета-медитация?

Какво е мета-медитация?

Какво е мета-медитация?

Медитацията е духовна форма за лечение на психологически проблеми и неразположения посредством техники на дишане и отпускане.

Мета-медитация или "лъчезарна медитация", "любовна доброта" или "мета-бхавана" е вид медитация, фокусирана върху култивирането на чувство на обич и благосъстояние към себе си и към другите.

Този вид медитация произлиза от будистката традиция, но е бил интегриран и популяризиран в контекста на множество духовни практики.

Процесът на мета-медитация включва поетапно посочване и визуализация на различни хора, включително себе си, като изпращаме доброжелателни мисли и благопожелания. Важна част от тази медитация е акцентът върху чувство на радост, обич и благосъстояние.

Основният акцент в мета-медитацията е на култивирането на четири основни мета (любов) аспекта:

- Любов към себе си (Мета към себе)

Начинът, по който обичаме и приемаме себе си, играе ключова роля в способността ни да изразяваме обич и доброта към другите;

- Разширяването на този чувствен кръг включва изпращане на добри желания, благопожелания и обич към тези, които са около нас;

- Любов към познати (Мета към познатите)

Включва усъвършенстване на чувството на обич към хора, които може би не са толкова близки, но са все пак част от общността или околната среда;

- Мета към непознатите

Преминава границите на познатите и включва усъвършенстване на чувство на обич и доброта към хора, които не познаваме лично.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати