След десетилетия: Откриха истинския убиец на галактики!

Галактически вятър

От десетилетия в астрономическата наука съществува теорията, че някъде в необятния Космос съществува мистериозен и зловещ убиец на галактики – процес или събитие, което по необясним начин унищожава огромни галактики, задушавайки ги до смърт, така че те вече да не могат да създават нови звезди.

Наскоро учени от университета в Кеймбридж, Великобритания, излязоха с изявление, че са открили какво причинява угасването на милиони галактики във Вселената. Според тях това е мощен космически вятър.

От две десетилетия астрономите знаят, че има два основни класа галактики. Около половината са живи галактики, богати на газ, от който се образуват нови звезди, а другата половина са мъртви галактики, лишени от газ, където звездите не се образуват. Доскоро учените не можеха и да предполагат на какво се дължи задушаването на галактиките.

Какво е това, което убива галактиките, е един от най-предизвикателните въпроси през последните 20 години, каза Янгджи Пенг – ръководител на изследването.

Той и екипът му имали две основни идеи на какво се дължи този странен и дълбоко плашещ процес.

Според едната газът, необходим за образуването на звезди, бавно се изчерпва, а според другата определени процеси допринасят за внезапното изчезване на целия газ в галактиката, причинено най-вероятно от гравитационно изтегляне от друга близка галактика.

Галактики

Чрез анализирането на повече от 26 000 близки галактики изследователите откриха следи, разкриващи причината за смъртта на повечето галактики, която обаче коренно противоречи и на двете им теории.

Според данните галактиките са буквално удушени от космически вятър. Открихме ясни доказателства, че галактиките са задушени до смърт, каза Пенг.

Учените установили, че звездите, намиращи се в мъртвите галактики, са много по-плътно разположени от тези в живите. Това разположение на звезди създава мощен поток от частици, които изхвърлят молекули на газа в междугалактическото пространство. Образува се мощен космически вятър от частици с такава сила, че е способен да убие цяла галактика.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати