Защо хората искат да пият сок от мумия

4 от 4 Снимки

През юли тази година египетски учени попадат на изключително любопитна находка. Пред тях се открива саркофаг, дълъг цели 2.65 метра. Впечатляващите размери на ковчега обаче не е единственото интересно и необичайно нещо.

Когато няколко седмици по-късно успяват да отворят саркофага, те откриват вътре останките на трима души. Костите и черепите не са сухи, а плуват в мистериозна течност с ръждив цвят.

Щом светът научава за тази субстанция, се появяват най-различни теории за нейния произход. Конспиратори прокарват идеята, че това е сок от мумия, който има магически свойства.

Появяват се много желаещи да пият от течността, вярвайки, че така ще се сдобият със свръхестествени сили. Нещо повече – дори е създадена петиция, в която са се включили над 30 000 души. И всичко това с цел да се осигури на хората достъп до сока от мумия.

Според учените, заели се с изследването на саркофага и съдържанието му обаче, в течността няма нищо магическо. Те обясняват, че червеникавата субстанция е фекална вода и е абсурдно да ѝ се приписват свръхестествени сили.

Но това не е единствената теория с въпросните мумии. Появи се теория, че останките, намерени в червената течност, са свързани с Александър Македонски. Над самата гробница пък тегне проклятия, гласят още конспиративни теории. И двете предположения обаче бяха отречени от Мустафа Вазири – началник на Епипетския съвет на антиките.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати