Страстната седмица предшества Великден
Passion Week Before Easter
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Страстната седмица предшества Великден

Страстната седмица предшества Великден

Страстната седмица предшества Великден
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Наближава Великден! На смъртта и възкресението на Христос е посветен най-големият пролетен християнски празник. Той заема важно място в църковния календар на Източната и Западната църкви.

А седмицата, която започва от понеделник, се нарича Страстна седмица. Това са дните, в които се подготвяме за Възкресението Господне и спазваме редица обичаи.

Според преданията на Велики вторник Исус Христос влязъл в Йерусалимския храм и го намерил пълен с търговци. Божият син ги изгонил, защото храмът е дом за молитва, а не тържище.

Христос проповядва в храма и дава своите последни нравствени наставления. Разказва притчата за десетте мъдри девици, очакващи идването на Господа и прави пророчества за съдбата на град Йерусалим.

На Велики вторник неомъжените момичета ходят за мълчана вода. Това е вода, донесена от три извора. Нарича се мълчана, тъй като докато се донесе до дома, не трябва да се отронва и дума. Тази вода се счита за целебна. Момите мият с нея главите си за здраве.

На Велика сряда Христос събира на Тайната вечеря своите Апостоли. Край трапезата той им казва, че един от тях ще го предаде. Предателят е Юда. А през нощта срещу четвъртък Христос се моли в Гетсиманската градина до идването на предателя и залавянето му.

Страстната седмица преди Великден

На Велика сряда жените не трябва да работят женска работа. Не се пере, не се шие, не се тъче. Децата пък берат здравец, правят го на китки.

На Велики четвъртък, след като Юда предава Христос, е произнесена смъртната му присъда, потвърдена от Пилат Понтийски. На този ден стопанката на къщата боядисва яйцата. Първите две задължително са червени.

Добре е те да бъдат взето от полога рано сутринта. Първото трябва да стои под иконата до следващия Великден. Тогава се заряза в първата бразда на нивата. С второто червено яйце жените трябва да натрият бузките на децата, за да са здрави.

Велики петък е наречен още Разпети петък. Това е денят в Страстната седмица на великите страдания на Исус - разпънат на кръста на венец от тръни на челото, а преди това унизен, обруган, бичуван, бит. Разпънат е на Голгота между двама разбойници и издъхва в мъки.

На Разпети петък се ходи на църква и се минава под масата три пъти за здраве. На този ден никой нищо не работи. В противен случай градушка ще сполети реколтата. Момите и жените месят великденските козунаци.

Великата събота е денят на оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и жени, носещи миро. Гробът на Христос му е запечатан и пред него е поставена стража.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
53
44
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Вълчица
Вълчица
15.04.2014 14:29
Тук има поне два факта, който не са точни и се чудя, как да съм сигурна, че другите са? Говоря основно за традициите и обредните действия.
12
4