Стъпка към прогреса: Антиматерията разкрива тайните си

вселена

Антиматерията е една от най-големите загадки на света. Ако човечеството я разгадае, това ще постави нова ера в развитието. И това е на път да се случи.

За пръв път в историята учени са успели да извършат прецизно директно изследване на антиматерия. Получената информация ще допринесе към това да се разкрие загадката, свързана с изчезването ѝ.

Днес вече сме наясно, че Големият взрив е произвел едно и също количество материя и антиматерия. Впоследствие антиматерията изчезнала. И до днес никой не може да каже каква е точната причина за това. Учени от лабораторията Алфа на ЦЕРН в Швейцария направиха още една крачка напред към разкриване на загадката.

На всяка частица материя съответства частица антиматерия със същите свойства. Тя обаче е заредена с противоположен електричен заряд. Материя и антиматерия не могат да съжителстват, защото при контакт се унищожават. Това означава, че малко след Големия взрив те би трябвало взаимно да се унищожат. Това обаче не се е случило, защото, както виждаме на практика, материята е продължила да съществува. Във видимата Вселена всичко е материално.

Има някаква малка разлика, позволила на материята да съществува. За да я открият обаче, учените се нуждаят от антиматерия. Но тъй като е трудно да бъде произведена или уловена в капан, те се затрудняват да изследват свойствата ѝ. Поредната стъпка в тази насока е дело на екип от лабораторията Алфа.

големия взрив

Там учените са успели да произведат атоми антиводород. Така през 2016 г. за пръв път е наблюдавано поведението на атом антиматерия, антиводород, под ултравиолетови лъчи. Оттогава там е изследвана реакцията на около 15 000 от тези атоми чрез спектроскопски анализ с невиждана досега прецизност на антиматерията.

Получените данни днес са достатъчни, за да бъдат сравнени с тези на водорода. Резултатът е на пръв поглед разочароващ. Оказва се, че свойствата на материя и антиматерия си приличат. Въпреки това изследването на свойствата на антиматерията с подобна прецизност открива една нова ера в човешката история.

С времето то рано или късно ще покаже тази малка разлика между двете, която ще ни отвори очите и ще обясни всичко за живота, Вселената, животът, а може би и смъртта.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати