Откритието на годината! Смъртоносно езеро се крие под море

Токсично езеро
Снимка: kaijeaw.com
Токсично езеро

Американски учени са открили езеро, което до този момент не е можело да се види на картата, понеже се намирало под море на дъното на Мексиканския залив. Езерото и сега остава непроучено заради смъртоносните опасности, които крие.

Ако някой влезе в тези води, ще пострада жестоко, споделят откривателите пред списание Сайънс алърт.

Водата на езерото в морето е 5 пъти по солена от нормалното и съдържа отровни вещества като силни концентрации на метан и водороден сулфид. Именно те пречат на езерото да се слее с морето, под чиято повърхността се намира.

Ако живо същество влезе в този воден басейн, токсичните химикали за нула време ще го убият. Такава среда може да бъде обитавана единствено от просто устроени бактерии и морски червеи.

Учените споделят, че изследването на това езеро ще е истинско предизвикателство, но и много интересно, понеже до момента не са срещали организми, които могат да оцелеят в подобен екстремен хабитат.

Това ще е едно от най-смайващите открития за година, споделя Ерик Кордес от научения американски екип. На първите снимките езерото е изглеждало все едно не се намира на нашата планета.

Престои обаче изпращането на специална апаратура до това езеро, за да се разкрие повече от неговия тайнствен свят.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати