Китайската Мона Лиза е по-популярна дори от оригинала

Китайската Мона Лиза
Снимка: PinsDaddy

Китайското момиче от едноименната картина е дори по-известно от Мона Лиза. Неговият образ става един от най-популярните и разпознаваемите, а за това определено си има причина.

Китайското момиче е най-големият шедьовър на художника Владимир Третчиков. Роден през 1913 г. в Сибир, той живее десетилетия в Китай и Сингапур. През 1950-та година заминава за Кейптаун в търсене на изгубеното си през Втората световна война семейство.

В Кейптаун позната на твореца балерина го запознава с Моника Синг-Лий, която работи в пералня. В тийнейджърските си години тя се съгласява да позира на художника. След като се жени и става Моника Пон-Су-Сан, тя губи дирите на Третчиков.

Владимир Третчиков продава картината си като отпечатъци с различни размери в универсалните магазини. Това е доста нестандартно за времето му и го превръща в първия художник, който масово възпроизвежда творба. Целта му е максимало много хора да се насладят на изкуството му. Това му печели прозвището Художникът на народа. На практика той печели повече от продажбата на отпечатъци, отколкото на маслените си платна.

Китайската Мона Лиза е по-популярна дори от оригинала
Снимка: Pinterest

Портретът Китайското момиче е най-известната творба на даровития художник. Той става част от поп културата, дори се появява във видео на Дейвид Бауи и филма Алфи. Познатият образ на момиче с тъмна коса, ярко червени устни и необичайна синьо-зелена кожа се отпечатва в милиони копия и надминава дори Мона Лиза по популярност. Той може да бъде видян върху тениски, чаши, аксесоари и плакати по цял свят.

Китайската Мона Лиза е интернационален шедьовър. Нарисувана по време на апартейда от чужденец с модел от друга раса, тя е исторически отпечатък. Заради нея Третчиков често е наричан първи поп артист.

Докато Владимир Третчиков прави изложби в Южна Африка, Великобритания, САЩ и Канада, Моника прекарва живота с в голяма бедност, отглеждайки сама петте си деца като самотна майка. Тя работи в магазин за риба и не подозира за популярността на картината. Когато случайно разбира колко е известен образа ѝ, тя се свързва с Третчиков и подновява приятелството си с него.

Оригиналът на Китайското момиче е в частна колекция в САЩ през по-голямата част от съществуването си. През 2013-та обаче внучката на първия купувач я предлага на аукцион и е продадена за 1 милион паунда на Лорънс Граф, собственичка на хотел и винарска изба в Кейптаун. Там е изложено произведението и днес.

Китайската Мона Лиза
Снимка: Pinterest

Третчиков умира през 2006 г., но Моника присъства на официалното представяне на картината. Нито приживе художникът, нито музата му някога са можели да обяснят защо този портрет става толкова едно от най-иконичните изображения на 20-и век.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати