Разкриха мистерията около извънземно погребение отпреди 20 века

Череп

Преди няколко месеца руските медии гръмнаха с новината, че екип от археолози е открил на Кримския полуостров, в околностите на Керч, гробница на повече от 2000 години, в която има изключително смущаващи останки.

В древния гроб бил положен скелет на дете с почти конусовиден череп. Медиите харесаха новината и веднага тръгнаха информации, че в Крим е открита гробница на извънземни, какъвто и вид имаха останките.

Разбира се, руските учение не потвърдиха разпространилата се в световен мащаб новина, а продължиха с изследването си. В началото на седмицата те излязоха с официална позиция, в която се казва, че останките са на малко момче, подготвяно да стане воин сред племето сармати, владяло земите на Украйна и Южна Русия преди Средновековието.

Изкуствената деформация на детските черепи била обичайна практика сред сарматите в Античността. Находката е направена в Киз-Аул, близо до Керч, където в момента се строи мегамост за 3.8 милиарда долара, целящ да свърже Крим с останалата част на Русия.

Археолозите са установили, че момчето, положено в гробницата, е на възраст между 18 месеца и две години. То е живяло през II век пр. н. е. Ръководителят на археологическата експедиция Николай Сударев категорично отрече гробът по някакъв начин да е свързан с извънземна цивилизация.

Средновековие

Удължените черепи са традиционни за сарматската култура. За тези степни племена заострената глава била признак на истинския воин. Подобна деформация се практикувала не само при сарматите, но и при скитите и още много степни народи, казва ученият.

Деформацията започвала в ранна детска възраст, когато костите били все още меки и не се изисквала операция. Специални дървени дъски били привързвани към детската глава, като те постепенно се затягали и променяли по този начин формата на главата и лицето. Подобни деформации се разглеждали като променящи характера и правещи войниците по-агресивни.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати