sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Отдаваме почит на Света Юлия, загинала мъченически за вярата

Отдаваме почит на Света Юлия, загинала мъченически за вярата

Света Юлия

На 16 юли Българската православна църква се прекланя пред паметта на Света Юлия и днес всички с името Юлия, Юлиян и Юлияна празнуват имен ден.

Юлия е латинско име и означава къдрокоса, жена с буйна къдрава коса.

Според легендите Света Юлия е била девица, която загива мъченически, за да защити вярата си. Твърди се, че тя е родена в Картаген, а родителите ѝ били аристократични и заможни християни.

Но когато войската на персийците покорила родния град на Юлия, тя била взета за заложница. По това време била все още дете, но била сред пленниците, които продавали на пазарите за роби.

Първият ѝ господар бил търговец от Сирия. Той се опитвал да откаже Юлия от вярата ѝ, като я молил да стане мюсюлманка, но тя отказвала и продължавала да почита християнските празници.

Търговецът се примирил и я оставал да следва обичаите, на които била научена.

По време на пътуването им до остров Корсика обаче те попадат в разгара на езически празненства. Двамата веднага били принудени да се включат и да отдадат почит на чуждите богове, но Юлия отказвала.

Корсиканците се разгневили и я подложили на жестоки мъчения, тъй като сметнали, че тя поругава обичаите им. Разпънали я на кръст и я оставили там до смъртта ѝ.

Днешният 16 юли се свързва и с римския император Гай Юлий Цезар. Смята се, че той е роден на днешния ден и в негова чест месецът е кръстен юли. Той дава името и на цезаровото сечение, понеже е първият известен човек, роден по този начин.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати