Спасени сме! НАСА знае как да отклонява астероиди

Астероиди

НАСА съобщи най-хубавата новина – вече съществува технология, с която космическата агенция ще може да отклонява астероиди, летящи прави към Земята. Най-после можем да си отдъхнем – човечеството няма да бъде унищожено от астероид.

Космическата агенция стартира своя нов проект, който ще открие начин за отклоняване на астероиди, насочили се към Земята. В основата му ще е техниката на кинетичния удар, която ще трябва да промени орбитата на астероида и да го пренасочи в директория, безопасна за човечеството.

Старт на проекта ще даде опит с малък астероид, който реално не застрашава планетата ни. Избраникът е двойният астероид Дидимос, който ще се приближи към Земята през 2022-ра и 2024-та година. Той няма да ни удари, но ще е достатъчно близо, за да бъде прихванат.

Системата, върху която учените ще приложат знанията си, представлява астероида Дидимос А, който има диаметър от около 780 метра и Дидимос В - с диаметър от около 160 метра. Първата цел на проекта ще е по-малкият астероид да бъде отклонен от пътя си.

Метеорити

За да постигнат желаното, учените ще изпратят към астероида космически апарат. Той ще има на борда прицелваща се система. Тя ще го насочи към Дидимос В и в крайна сметка ще го удари със скорост от над 5 километра в секунда. Очаква се ударът да повлияе на скоростта на астероида сравнително малко. От НАСА обаче са убедени, че това ще промени траекторията му и ще го отклони далеч от Земята. Ако това стане, опитът ще бъде счетен за успешен.

Пробният опит определено е от жизнена важност за сигурността на планетата Земя. Той е първият, който ще се извърши върху реален астероид и ще ни даде отговор на въпроса дали сме способни да извършим нещо толкова велико, като да изменим траекторията на астероид. Ако НАСА успее, това означава, че повече никакви летящи обекти не могат да застрашат сигурността и живота ни.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати