Най-голямата тайна на Уран бе разкрита

Уран

Уран е планетата в Слънчевата система с най-странно поведение заради големия наклон около оста си на въртене. Сега обаче учени успяха да установят защо това се е случило.

Според астрофизиците от Технологичния университет на Джорджия необичайно големия наклон на Уран се дължи на различно въртене на магнитното поле, съобщава руският сайт Лента.

Екваторът на планетата се намира под ъгъл от 97.86 градуса спрямо орбиталната ѝ плоскост. Това винаги е правело планетата чудата и е карала учените да си задават хиляди въпроси за произхода ѝ.

Последните проучвания обаче показват, че още в зародиш газовият гигант се е сблъскал с неизвестна планета, подобна по размери на Земята. Това се е случило във важен стадии от оформянето на Уран и определило облика ѝ.

Магнитната ос се е наклонила на 60 градуса и е променила оста на въртене. Така планетата се е превърнала в най-ексцентричния обект на нашата Слънчева система.

Планета Уран

Математическите модели на учените от Джорджия показаха, че с течение на времето магнитните полюси на планетата са се премествали, стигайки до настоящето си състояние.

Магнитосферата на планетата е станала по-динамична и може да превключва между две състояния – открито и закрито. При открито състояние йонизираните частици в състава на слънчевия вятър проникват в атмосферата на Уран, а при закрито – остават блокирани.

По тези характеристики Уран и Нептун си приличат, а учените определят подобно обекти като екзопланети, съобщава списание Journal of Geophysical Research.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати