Тайната на житните кръгове се разплита

Житните кръгове – тези тайнствени образувания вълнуват въображението на човечеството от векове. Мистерията около създаването им е вдъхновила редица книги и холивудски продукции. Днес като че ли сме по-близо от всякога към тяхното разгадаване.

Кръговете в житата се наричат агроглифи и представляват геометрични фигури върху растителни култури или на пясък, в блатата, на снега или върху леда. Докато в някои случаи те са просто кръгове, в други представляват със сложна форма, разположена на между няколко метра до стотици квадратни метра площ.

Един от най-заплетените кръгове се появява през 1996-та година в Англия. Той се нарича множеството на Джулия. Тайнствените кръгове са често срещано явление във Великобритания, но има и случаи на появили се такива и на други места по света. Дълги години изследвания за това как се появяват удрят на камък.

Смята се, че явлението е било познато и на предците ни. Това се доказва от единична гравюра върху дърво от 1678 г. На нея е изобразен огромен кръг, образуван от житни култури. Оказва се обаче, че картината изобразява народните вярвания за дявола косач. Това е легенда за английски фермер, който казал на свой работник, с когото се скарал, че ще плати на самия Дявол да окоси ръжта, отколкото на него. На гравюрата е изобразен именно Сатаната, който коси житното поле.

Първите истински житни кълнове изникват през 70-те години на XX в. С годините броят и сложността им нараства лавинообразно. Масово явлението се наблюдава през 80-те и 90-те години и става обект на световен интерес. Следват много илюстрации и дори – математически уравнения.

Един от най-заплетените кръгове в житата се появява през 1996-та година в близост до популярния паметник Стоунхендж. Кръгът е толкова сложно изграден, че бива наречен множеството на Джулия.

По-простите кръгове се обясняват от физици и ботаници със сложни природни явления, завихрящи въздуха и пречейки на житата да растат в съответния кръг. За сложните кръгове обаче зне може да се намери обяснение. Мнозина заключват, че само висш разум е способен да постигне подобно нещо. А дали той е със земен произход или не - не се знае.

Теорията за извънземна намеса се засилва от твърдението, че кръговете се образуват за едно денонощие. Това изключва човешка намеса, поне на пръв поглед.

Множеството на Джулия в крайна сметка е разгадано. Оказва се, че трима фалшификатори са го създали за три часа в ранни зори. Образуванието е забелязано същия следобед.

Въпреки че измамата е разкрита, конспирациите не стихват. През 80-те години на ХХ в. в сп. Воуг излиза едно доста налудничаво твърдение. Според журналистите кръговете в полето са резултат от бурната сексуална дейност на разгонени таралежи. Други смятат, че специфични ветрове или неуловими земни магнитни полета ги проектират. Молекулярният биолог Хораций Дрю, от своя страна, е убеден в извънземната намеса и възможността кръговете да са портал, с който се пътува във времето. Единствената доказана причина за създаването им за момента е човекът, но не във всеки от случаите.

Конспирацията е разкрита през 1991 г. Двама шегаджии признават, че от години правят житни кръгове, за да видят как ще реагират хората. Явно деянието им е вдъхновило доста ентусиасти, които карат хората да мислят, че са идвали извънземни, и то по цял свят.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати