Несбъднатите желания замразяват емоцията в мозъка

Несбъднатите желания замразяват емоцията в мозъка

Всички хора се сблъскват със стрес, когато желанията им не бъдат изпълнени, твърдят канадски психолози. Причината на недобре подбраното желание обаче е най-често в грешната мотивация.

Защото желанията на човек понякога са свързани не толкова с

потребностите на оцеляването му, колкото с конкуренцията. Той не просто иска да има повече от хората, а хората да имат по-малко от него.

Точно затова завиждаме уж благородно на приятелката, която се е омъжила за богаташ, и веднага започваме да клюкарстваме, че там явно не става въпрос за любов, а за сметкаджийство.

Прекалено високата летва обаче довежда дотам, че желанията просто няма как да се сбъднат, а пък това, от своя страна, води организма до стрес. Помислете какво искате вие и ще разберете, че колкото и малко да ви се струва, е прекалено.

Обикновено това включва: Искам красиво, умно и богато гадже, което да ме обича, искам високоплатена работа, която да ми харесва, искам да обикалям света, искам да посещавам всички светски събития и да съм в центъра им...

Това не е всичко: следват желания за корекции на фигурата, на лицето, на косата, на колата, на апартамента и куп искания, които няма как да бъдат изпълнени, особено пък наведнъж.

Всичко това ние искаме, без да знаем, че в резултат на неосъществено желание в кората на главния мозък се образува силно огнище на „замразена”, т.е. неизразходвана емоция, която подчинява всички енергийни сили на организма.

Несбъднати и сбъднати желания

Оттам, без сами да разберем защо, ние променяме цялостното си поведение дори спрямо най-близките си. За да възстановим баланса, трябва да изразходваме тази замразена емоция.

В противен случай започва верижна реакция – възбужда се хипоталамусът, който ката хипофизата да отдели в кръвта ни голямо количество адренокортикотропни хормони. Те пък карат надбъбречната жлеза да отдели адреналин и хормони на стреса.

Тези хормони предизвикват учестено дишане, сърцебиене, нестабилно кръвно налягане, главоболие, непредизвикано с нищо чувство на страх, гняв и притеснение. Това направо побърква нервната ни система и вътрешните ни органи.

Понякога стресът, предизвикан от несбъднати желания, се неутрализират от човешкия организъм, който пренасочва енергията в някакъв вид мания- компютърни игри, пристрастяване към виртуален секс или към алкохол.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
75514
75514
15.03.2014 20:28
хахаха, няма несбъднати желания и както знаем-повече сълзи се леят от сбъднати желания, отколкото от несбъднати:Р е и аз бях така, сега не ми пука- знам как да постигна желанията си- нужна ми е само фантазия и въображение и моментално се пренасям там, където искам да бъда..и дори да ви звучи невероятно, дори в съня си съм имала по-реални изживявания от типа летене или сърфиране,плуване сред делфини или някакви екстремни спортове, които по една или друга причина не съм практикувала за околосветското- липсата на средства, но мозъкът ни може всичко, така е
0
0
mihala
mihala
03.03.2014 14:42
Не им обръщай внимание.Това са празни приказки на хора, които няма какво друго да правят или не знаят.Като са се хванали за мозъка, защото не е изучен, приписват всичко на него.
0
0
dgo4o@abv.bg
dgo4o@abv.bg
13.09.2011 13:26
Аз се чувствам така, какво да направя ?
1
0