Феномен: Слънчевите затъмнения доказано променят климата

Феномен: Слънчевите затъмнения доказано променят климата

Голямо слънчево затъмнение премина през Северна Европа преди 6 години, донасяйки пълна тъмнина в много области. Но заедно със зловещия спад на слънчевата светлина, докато Луната минаваше пред лицето на Слънцето, много хора докладваха, че са преживели странни изменения във времето. Сега серия от специални научни доклади показва, че тези ефекти далеч не са въображаеми и за първи път доказва, че слънчевите затъмнения могат да доведат до промени в климата.

Чрез използването на данни от няколко мрежи от сензори, метеорологични станции, сателити, метеорологични балони и членове на обществото учените са открили, че слънчевото затъмнение на 20 март миналата година е довело до промени във вятъра. Учените измерили температурите в цяла Великобритания, където е проведено изследванто, и установили, че докато от 85 до 97 на сто от слънцето не се е виждало, температурите са паднали с 0.83 ° С.

На някои места температурите паднали с цели пет или шест градуса. Скоростта на вятъра паднала до 3.7 мк/ч (2 възела), докато в райони с ясно небе той променил посоката си с цели 20 градуса. Това потвърждава явлението, известно като вятър на затъмнението и странно затишие по време на слънчеви затъмнения.

Изследователите също се възползваха от възможността да преценят как метеорологичните модели са в състояние да предскажат променитв в климата по време на внезапната загуба на слънчева светлина. Те също така откриха, че температурните спадове по време на затъмнение се променят в зависимост от пейзажа. Температурити са паднали по-малко в крайбрежните и планинските райони. В покритите с растителност области спадовете в температурата на земната повърхност също са били по-малки.

Професор Джил Харисън е атмосферен физик в университета в Рединг и един от учените, участващи в проучванията. Пред Мейл Онлайн той казва: Миналогодишното слънчево затъмнение беше шанс по същество да се проведе гигантски експеримент в атмосферата. То ни позволи да наблюдаваме какво се случва в атмосферата, когато е налице внезапно спадане на слънчевата светлина.

Слънчевите затъмнения са необичайни явления. Те често са били смятани за знак за предстоящия апокалипсис или за гнева на боговете. Но истинската причина за капризната им поява на Земята може най-накрая да бъде открита.

Изследователи наскоро разгадаха мистерията защо Луната има странен орбитален наклон, в резултат на който преминаването ѝ между нашата планета и Слънцето предизвиква затъмнения само от време на време. Те твърдят, че Луната е изтласкана в сегашната си позиция след поредица от близки срещи с големи буци от отломки, останали от формирането на вътрешните планети преди 4.5 милиарда години.

Спътниците на повечето други планети са склонни да обикалят по път, който е в съответствие с екватора на планетата майка. Ако Луната обикаляше около планетата ни по подобен начин, вероятно щяхме да имаме месечни слънчеви затъмнения, породени от минаването ѝ между Земята и Слънцето.

Обаче Луната обикаля под ъгъл от 5° спрямо земната орбитална равнина около Слънцето, а и оста ѝ на въртене всъщност е наклонена към планетата ни. Това води до много по-малко редовни слънчеви затъмнения.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати