Хората с името Владимир черпят днес!

Свети Владимир

На 15 юли се прекланяме пред паметта на свети велик княз Владимир и всеки, който носи това име, празнува днес имен ден. Името Владимир е славянско и означава владее света.

Освен Владимир празник имат днес и хората с имената Владимира, Владо, Влади, Влада, Влайка, Влад, Владилена, Владена.

Княз Владимир I е бил третият син на киевския княз Светослав, а Света Олга е била негова баба. Макар че официално не се е покръстила, тя е била християнка и въвеждала във вярата както сина си, така и внуците си.

Като трето дете Владимир нямал право да се бори за престола, но враждата между по-големите му братя Олег и Ярополс му позволява да стане новият княз на Киевска Русия.

За да защити престола си, той решава да сключи договор с византийския император Василий II. От него той приема християнството и покръства целия си народ през 988 година.

След покръстването византийският император дава дъщеря си Анна за жена на Владимир.

При неговото управление се строят църкви и манастири. Княз Владимир е първият духовен обединител на руските племена и по тази причина получава духовната титла равноапостол.

Освен пред княз Владимир Велики на 15 юли отдаваме почит и на светците Кирик и Юлита. Света Юлита е била наследница на богат римски род, а свети Кирик бил неин син.

Те били християни и живеели в град Икония по времето на император Диоклетиан. Той преследвал християните и ги принуждавал да се откажат от вярата си, като се преклонят през езическите идоли.

Света Юлита се опитала да избяга със сина си от града, но управителят я заловил и взел от ръцете ѝ 3-годишното ѝ момче. Наредил да я бият с камшици пред очите на детето ѝ, докато не се откаже от Христовата вяра.

Кирик се опитал да отиде при майка си, а озлобеният император го блъснал. Той паднал и разбил главата си върху каменните стъпала, майка му била посечена с меч.

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати