sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Всяка жена с името Деница празнува имен ден днес!

Всяка жена с името Деница празнува имен ден днес!

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k60835
Имен ден
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

В деня, когато християнската църва почита паметта на Свети Василий Изповедник, всички жени с името Деница или Денница празнуват своя имен ден.

Деница е име, които произлиза от народния фолклор и означава Родена по зазоряване. В миналото по-популярната версия на името била Денница, тъй като по този начин е наричана планетата Венера – първата звезда на небесния хоризонт при изгрев и залез слънце.

Никой обаче не може да каже дали е случайност, че жените, които са кръстени на изгрева на Венера, празнуват именния си ден в деня, когато цял свят чества Деня на космонавтиката.

Днес обаче Деница е по-използваната версия на българското име. Освен на 12 април жените с това има празнуват и на 8 ноември, когато се почита Свети Архангел Михаил.

Именни дни

Според някои източници първият ангел, който се възнесъл на небето, също носил името Деница.

На 12 април православната църква почита и паметта на преподобен Василий изповедник. Той е живял по времето на император Лъв Исаврянин и е предпочел монашеското уединение пред светския живот.

Преподобен Василий се е противопоставял на иконоборчеството и заради факта, че е защитавал светите икони е бил подложен на много мъчения. Въпреки това той е отхвърлял еретическото учение.

Заедно със Свети Прокопий е затворен в тъмница, където е измъчван до смъртта на император Лъв.

След кончината на владетеля преподобен Василий и всички монаси заедно с него били освободени. Те продължавали да проповядват каноните на православното християнство.

Свети Василий умира през 750 година, а преди смъртта си се отдал на строг пост и молитва като благодарност към Бог.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати