sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Мишкин ден е! Днес не се споменава думата мишка

Мишкин ден е! Днес не се споменава думата мишка

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k915
Мишкин ден е! Днес не се споменава думата мишка
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

На 27 октомври православната църква отбелязва паметта свети Нестор, а според народния фолклор днес е Мишкин ден, заради което се изпълняват различни ритуали за изгонване на мишките.

Първото правило е през целия ден да не се споменава думата мишка, защото се смята, че по този начин каните гризачите в дома си.

Днес жените не трябва да шият или да пипат остри предмети като нож, ножици и куки, за да не ви пакостят мишките през зимата. В горния край на входната врата трябва да се постави червен вълнен конец или парче плат за предпазване от гризачите.

В някои краища на Българи се омесва и обредна пита за мишките. Преди да се опече питката, трябва да се украси с котешки лапи, а след като е готова - да се намаже обилно с мед.

В някои села се провежда и т.нар. Мишкина сватба. При нея две жени с еднакви имена намират мъжка и женска мишка, за да ги преоблекат като младоженци и ритуално да ги венчаят. След сватбата ги пускат в гората, вярвайки че останалите мишки от селото ще ги последват.

На някои места в България отбелязват празника днес, а на други – на 24 ноември, когато се почита паметта на Света Катерина.

Мишкин ден и Св. Нестор

Според някои легенди мишките са се появили, след като Дяволът е влязъл за първи път в църква, а според други – Свети Нестор ги пуска на бял свят, след като убива гладиатора Лий.

На 27 октомври се почита и паметта на Свети Нестор. Той е затворен и принуден да се бие на гладиаторската арена, защото е проповядвал християнската вяра. Нестор е посветен в християнството от самия Свети Димитър Солунски.

Като гладиатор Нестор се изправя срещу Лий, който убивал противниците си с копие. Той успява да надвие Лий, но император Максимилиан нарежда да посекат Нестор, докато е в килията си и отнема живота на светеца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest